Facebook Bildirimlerini Engelleme Rehberi

Facebook üzerinde aldığınız oyun ve uygulama davet ve isteklerini engellemenin yollarını sizler için detaylı olarak açıkladık.

Facebook Bildirimlerini Engelleme Rehberi

Yıllardır kullanıcı sayısını arttırmayı başaran Facebook, günümüzde artık annelerimiz, babalarımız derken dedelerimizin ellerine kadar düşerek hemen hemen her canlının bir hesap sahibi olduğu güçlü bir platform. Tabi büyüklerimiz kadar küçük yaştaki arkadaşlarda bu birliğe katılınca ortam daha da şenleniyor. Buraya kadar söylediklerimde bir problem yok fakat bu kadar kişinin var olması ve tanıdığınız herkesin burada olması bir noktadan sonra büyük bir dezavantajı da beraberinde getiriyor. Ne diye düşünüyor olsanız da aslında çok yakından tanıdığınız ve bildiğiniz bir şey! FACEBOOK BİLDİRİMLERİ!

Başta oyun bildirimleri olmak üzere çoook uzun süredir gına getirne e bitmek tükenmek bilmeyen Facebook bildirimlerinin aslında çözüm yolu mevcut. Bugünkü yazımızda da bunu nasıl yapabileceğinizi detaylı olarak anlatacağım. Eğer Facebook üzerindeki oyunları keşfetmek ya da oyunlar oynamak için çokta hevesli değilseniz bildirimlri kapatarak son noktayı koyabilirsiniz.

Sizi bilmem ama bana bıkmadan usanmadan oyun bildirimleri göndererek can isteyen, oyunu keşfetmemi isteyen ve bölüm kilidini açabilmem için yardım talep eden arkadaşlarımdan zaman zaman gına geliyor. Dolayısıyla mecburen bu bildirimleri kapatmak zorunda kalıyorum. Siz de Facebook bildirimlerini engellemek istiyorsanız yazımızı sonuna kadar mutlaka okumalısınız.

Elbette sadece oyun davet ve istekleri ile sınırlı kalmayan Facebook bildirimleri içerisinde sayfa etkilikleri ve diğer uygulamalar için gelen davetler de bulunuyor.

Facebook Bildirimleri Hakkında Bilinmesi Gereken Püf Noktalar

  • Eğer Facebook üzerinden gelen bildirimlerini kibar ya da kaba bir dil ile yazılmış yazıları paylaşarak engellemeye çalışıyorsanız büyük bir ihtimalle aradığınız sonuca ulaşamazsınız. Çünkü arkadaşlarınızı bir çoğu bu paylaşımınızı görmeyecek ya da görseler bile umursamayarak size oyun ve uygulama istekleri atmaya devam edeceklerdir. İşin daha da kötüsü bu duruma sinir olduğunuzu anlayan arkadaşlarınız daha da ileri giderek sizi kızdırmak için spam davetiye ve istek göndererek daha da bunalmanıza yol açabilir.
  • Tüm bu Facebook bildirimlerini tek bir tuşla kapamanızın ya da engellemenizin malesef bir yolu yok. Bu nedenle bu tür yazılar görürseniz inanmamanız gerekiyor. Fakat yazımızda da paylaşacağımız bir kaç yöntemi kullanarak aldığınız bildirim sayılarını azaltabilirsiniz. Tabi bu yöntemler arasında arkadalarınızı silme bulunmuyor. Aslında sürekli bildirim almanıza sebebiyet veren arkadaşlarınızı silmek de alacağınız bildirimleri azaltacak olsa da, kesin bir çözüm değil ve üstelik hoş bir yöntem değil.
  • Bildirimleri tek bir seferde kapatamadığımızı farkettiğimizde aklımıza gelen ilk şey ise Facebook'un bu bildirimleri kapamak için neden tek bir tuş kullandırtmadığı. Fakat bu konuda farklı bir bakış açısıyla bakacak olursak, bu uygulama ve oyunlar Facebook için büyük bir gelir modeli ve bunları bu şekilde baltalayarak aynı zamanda kendini de baltamalak istemiyor olması diyebilirim. Her ne kadar bir çok kullanıcı bu uygulama ve oyun isteklerinden daralıyor olsa da, davet ve isteklerin arkadaşları tarafından gönderilmesi Facebook'un üstündeki yükü bir nebze olsun alıyor.
  • Eğer Facebook üzerinde çok az sayıda arkadaşa sahipseniz ve buna rağmen çok fazla oyun ve uygulama daveti ya da bildirimi alıyorsanız gönderen kişileri kontrol etmenizde fayda var. Aldığınız bildirimler sürekli aynı kişilerden gelen istek ve davetlerden kaynaklanıyorsa, çok fazla zahmete girmeden onlara özel mesaj atarak durumdan duyduğunuz rahatsızlığı dile getirip göndermemeleri geretiğini söyleyebilirsiniz. Diğer bir çözüm ise bu arkadaşlarınızı Facebook hesabınızdan silmek ve kurtulmak :) Fakat dediğim üzere bu yöntem az arkadaşa sahip olan kullanıcılar üzerinde etkili olduğu için, çok fazla arkadaşınız varsa hem çok fazla zamanınızı alabilir hem de sizi sonuca ulaştırmayabilir.

Püf noktaları da okuduysanız artık Facebook Bildirimlerini engelleme bölümüne geçelim.

Bildirimleri Geldikleri Anda Engelleyin

Muhtemelen bildirimleri kapamak için kullanılan en popüler ve en pratik yöntemlerden bir tanesi olan bu ilk yöntemimizde, bildirimler geldiği gibi üzerlerindeki çarpıya basarak sadece davet gelen oyuna ait olan bildirimleri durdurabiliyorsunuz.

Yukarıda gördüğünüz üzere bildirim penceresini açtığınızda her bildirimin yanında bir çarpı işareti bulunuyor. Eğer bu oyundan gelen tüm bildirimleri durdurmak istiyorsanız hemen bu çarpıya basabilirsiniz.

İlk resimdeki çarpıya bastıktan sonra bildirim penceresinde karşılaşacağınız uyarı yukarıdaki ikinci resimdeki gibi olacak. Burada da kapat tuşuna basarsanız ilgili oyundan gelen davetleri kapamış oluyorsunuz. Fakat şuna dikkat etmeniz gerekiyor. Bu işlemi yapmak sadece davet gelen oyunla ilgili ve gönderen kişinin size davet ve istekler yollamasını engellemiyor.

Uygulama Platformunu Kapatın

Eğer Facebook üzerinde hiç bir uygulamayı kullanmıyorsanız ya da kullanmayı düşnmüyorsanız uygulama platformunu kapatarak tüm gelen bildirimlerden kendinizi muhaf tutabilirsiniz. Fakat platformu kapatırsanız hem hiç bir uygulamaya erişemiyorsunuz hem de Facebook girişi yapılan servislere bu yöntemle giriş yapamıyorsunuz. Yani Facebook ile bağlandığınız web sitesi ya da servisler de yoksa ve hiç bir Facebook uygulama ya da oyununu kullanmayı düşünmüyorsanız en kalıcı ve etkili çözüm uygulama platformunu kapatmak. Eğer bu konuda kendinizden eminseniz altta nasıl yapıldığını adım adım anlatacağım. Ayrıca kapatdanız bile sonrasında dilediğiniz zaman açabiliyorsunuz.

Uygulama platformunu kapamak için ilk olarak Facebook açıkken sağ üstteki menüyü açarak "Ayarlar" bölümüne gitmeniz gerekiyor.

Ayarlar sayfasına geldiğinizde soldaki menüden "Uygulamalar" menüsünü bulup oraya tıklamanız gerekiyor.

Uygulamalar sayfasına geldiğinizde alt tarafta 3 adet kutucuk yer alıyor. Bu kutucukların görüntüsü yukarıdaki gibi. Uygulama platformunu kapamak için yukarıda yer alan ekran görüntüsünde üzeri çizili olan "Uygulamalar, İnternet Siteleri ve Eklentiler" bölümünün altında yer alan düzenleye basmanız gerekiyor.

Düzenletuşuna bastığınızda son aşamaya geliyorsunuz ve platformu devre dışı bırakma onayını vermeniz gerekiyor. Sağ alttaki "Platformu Devre Dışı Bırak" tuşuna da basarak tüm uygulamaları kapatabilir ve böylece uygulama davet ve isteklerinden kurtulabilirsiniz.

Arkadaşlarınızın Kullandığı Uygulamaların Hangi Bilgilerinize Erişebildiğini Yönetin

Burada kontrol edeceğiniz ayarlar herhangi bir Facebook bildirim engelleme ya da kapatma ile ilgili değil fakat yinede arkadaşlarınızın kullandığını Facebook uygulamalarının hangi bilgilerinize erişebildiğini görmek ve bunları yönetmek oldukça önemli. Bu nedenle kısaca bir göz atarak mutlaka gerekli düzenlemeleri yapmalısınız diye düşünüyorum.

Arkadaşlarınızın kullandığı uygulamaların sizin hangi bilgilerinize erişebildiğini görebilmek için ilk olarak bir önceki adımda olduğu gibi önce ayarlar ardından sol menüden uygulamalar sekmelerine girmeniz gerekiyor. Uygulamalar bölümüne geldiğinizde yine altta yer alan 3 kutucuğun olduğu yere gelerek bu sefer "Başkalarınn Kullandığı Uygulamalar" kutucuğunu seçmeli ve altındaki düzenle tuşuna tıklamalısınız.

Düzenle tuşuna tıkladığınızda ekrana gelecek olan pencere biraz ya da epey şaşırmanıza sebep olabilir. Bunun nedeni sizin pek haberiniz olmasa da, bilgilerinize erişebilen Facebook kullanıcıları ve bu kullanıcıların kullandığı uygulamalar sizin pek çok bilginize erişiyor durumda olabilir. Yukarıdaki ekrana benzer bir ekran ile karşılaştıysanız, farklı kişilerin kullanabilme yetkisine sahip olarak elde edeceği bilgilerinizi düzenlemeniz gerekiyor. Gerekli dğeişiklikleri yaptıktan sonra sağ alttaki kaydet tuşuna basarak bilgi erişimlerini düzenleyebilirsiniz.

Mobil Cihazlarınız Üzerinde Uygulama Ayarlarını Yönetme

Yukarıdaki ayarların aynılarını mobil cihazlarınız üzerinde gerçekleştirmek isterseniz, elbette bu da mümkün. Gerekli ayarları yapmak ve mobil cihazlarınız üzerinde Facebook uygulaması bildirimleri yönetmek istiyorsanız aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli.

Öncelikle yukarıda gördüğünüz üzere Facebook uygulaması üzerinde ekranın sağ üstünde yer alan 3 çizgi halindkei daha fazla seçenek ikonuna dokunmanız ve hemen ardından ekrana gelen listeden "Hesap Ayarları" menüsünü bulup girmeniz gerekiyor.

Hesap ayarları menüsüne geldiğinizde karşınıza yukarıdaki ekran çıkacak. Bu sayfadan da yuvarlak içerisine alınmış olan "Uygulamalar" menüsünü bularak giriş yapın.

Uygulamalara girdiğinizde ise masaüstünde olduğu gibi platform, başkalarının kullandığı uygulamalar ve Facebook mobil uygulamalarının eski versiyonları olarak 3 farklı menü karşımıza çıkıyor. Eğer yazımızın başlarındaki ayarlara göz gezdirdiyseniz ya da okuduysanız ekrana gelen kutucuklar ile bu liste tamamen aynı. İstek ve davetler için gerekli kapama, engelleme vb. diğer ayarları aynı şekilde buradan da yapabiliyorsunuz.

Tüm Oyun Davetlerini Görüntüleyin ve İstemediklerinizi Engelleyin

Eğer Facebook üzerinde gelen oyun davetlerinden bunaldıysanız bu işi uygulama merkezi değil, oyunlar sayfasından daha rahat bir şekilde yapabiliyorsunuz. Facebook hesabınızla bağlantılı olan oyunlarla ilgili tüm detayları görebilmenizi sağlayan oyunlar sayfası, dilediğiniz tüm güncel oyun davetlerini de bloklama şansı sunuyor. Böylelikle can sıkan oyun davetlerinden kalıcı olarak kurtulabiliyorsunuz.

Eğer Facebook oyunlarına hiç merağınız yoksa ve oynamıyorsanız, oyun davetlerini engellemek sizin yararınıza olacaktır.

Oyun davetlerini görüntülemek ve engellemek için ilk olarak Facebook ana sayfası üzerinde solda yer alan menüden "Oyunlar"ı bulun ve giriş yapın.

Oyunlar sayfasında karşılaşacağınız görüntü yukarıdaki gibi. Bu sayfa üzerinde sol üstte yer alan ve yukarıdaki resimde de kırmızı daire içine aldığım Hareketler ve Davetler tuşlarına sırasıyla basmanız gerekiyor. Bu işlemi yaptıktan sonra ekranın sağ tarafında büyük bir pencere üzerinde tüm oyun davetleriniz görünecek. Altta bu sayfanın da ekran görüntüsünü görebilirsiniz.

Davetler kısmını geldiğinizde engelleme işlemi yeni başlıyor. Yukarıda da göreceğiniz üzere farklı arkadaşlarımdan gelen oyun davetlerini liste halinde görebiliyorum. Bu listede davetler ile ilgili olan tüm güncel taleplerinizi görebiliyorsunuz. Ayrıca yine bu sayfa üzerinden tüm oyun davetlerinizi yanıtlayabiliyorsunuz. Davetlerin sağ tarafında yer alan kabul et ve çarpı ikonlarını gördüyseniz engellemek için ilk olarka çarpı ikonuna basmanız gerekiyor. Yukarıdaki ekran görüntüsünde yer alan sarı çerçeveli kısım, bir arkadaşımdan gelen oyun davetini reddettiğin için çıktı. Siz de bir daveti reddettiğinizde aynı pencere ile karşılaşacaksınız.

Göreceğiniz üzere bu pencere üzerinde size 2 adet soru soruluyor. Hem davet gelen oyunu tamamen engelleme seçeneği hem de daveti gönderen arkadaşınızdan gelebilecek olan diğer isteklerin tamamını yoksayma. Eğer her ikisini de yaparsanız hem aynı oyun için bir daha Facebook bildirimi almayacak hem de o daveti size gönderen arkadaşınızın oyn davetlerinden kurtulmuş olacaksınız. Davet gönderen kişiye göre değişebilecek bir karar fakat gerçekten oyun oynama ile aranız yoksa hem kişileri hem de oyunları buradan engelleyerek zamanla tüm gereksiz gelen oyun bildirimlerinizi azaltabilirsiniz.

Belirli Arkadaşlarınızın Davet Göndermesini Engelleyin

Eğer Facebook üzerinde aldığınız davet ve isteklerin büyük çoğunluğu belirli arkadaşlarınızdan geliyorsa ve bu arkadaşlarınızdan gelen davet ve istekleri engellemek sizin oldukça rahatlaaksa bunun bir yöntemi bulunuyor. İstediğiniz arkadaşlarınızı seçerek bir listeye ekleyip onlardan gelen tüm davet ve istekleri engelleyebilirsiniz. Bu yöntem genelde çok fazla oyun istediği gönderen arkadaşlarınız üzerinde başarılı oluyor. Fakat bu işlemi yaptıktan sonra arkadaşınızdan başka bir uygulama ya da oyuna ait hiç bir bildirim alamıyorsunuz.

Belirli arkadaşlarınızdan gelen istek ve davetlerin tamamını engellemek için öncelikle Facebook sayfasının sağ üstündeki oka tıklayarak "Ayarlar" menüsüne girmeniz ve hemen ardından yukarıdaki ekran görüntüsünde de olduğu gibi soldaki menüden "Engelleme" menüsüne girmeniz gerekiyor. Buraya girdiğinizde farklı engelleme seçenekleri karşınıza çıkacak.

Farklı engelleme seçenekleri arasında "Uygulama davetlerini engelle" kısmını bularak davet ve istek almak istemediğiniz arkadaşlarınızın isimleri teker teker listeye ekleyebilirsiniz. Bu listede yer alan arkadaşlarınızı listede tuttuğunuz sürece size gönderecekleri davet ve istekleri görmeyeceksiniz. Dilediğiniz zaman yine bu bölüme gelerek listeden adlarını kaldırıp istek ve davet göndermelerini sağlayabiliyorsunuz. Belirli kişilerden davet almamak için kullanabileceğiniz en etkili yöntemlerden bir tanesi diyebilirim.

Bazı Oyunlardan Gelen Davetleri Tamamen Engelleyin

Bir üstteki maddede kişilere özel yapılan engellemeyi aynı şekilde belirli uygulama ve oyunlar için de yapabilmeniz mümkün. Eğer bir çok arkadaşınızdan ortak bir oyun yada uygulama için çok fazla sayıda istek ya da davet alıyorsanız arkadaşlarınızı engellemek yerine bu yöntem ile uygulamadan gelen davetleri engelleyerek kolayca çözüm üretebilirsiniz. Arkadaşlarınızı engellemeden sadece uygulamayı engellemek için de ilk olarak önce ayarlar ve ardından soldaki listeden engelleme menüsüne gelmeniz gerekiyor.

Engelleme menüsüne geldiğinizde uygulama engellemek için bulmanız gereken seçenek "Uygulamaları engelle". Burada da yine işi listesinde olduğu gibi uygulamaları liste haline getirebiliyorsunuz. Eğer birden fazla oyun ve uygulamadan çok fazla davet ya da istek geliyorsa ve sizin bu oyun ve uygulamalar ile ilginiz yoksa bu listeye isimlerini yazarak ekleyip, gelecek olan bildirimleri çok kolay bir şekilde durdurabilirsiniz.

Mobil Cihazlarda Oyun Daveti Bildirimlerini Kapama

Gelen oyun istek ve davetlerinin Facebook kullanıcılarını bezdirmesinin en büyük sebeplerinden bir tanesi de şüphesiz mobil cihazlarında görmeleri. Hem rahatsız eden, hem gereksiz yere vakit çalan hem de en önemlisi cihazlarınızın bataryasını tüketen bu bildirimleri kapatarak mobil cihazlarınızda bu istek ve davetler için bildirim almayabilirsiniz.

Facebook'u mobil cihazlarında aktif olarak kullanan kullanıcıların oldukça işine yarayacak olan uygulama bildirimlerini kapama ayarını yapabilmek için Facebook'un mobil uygulaması üzerinde sağ üstte yer alan daha fazla(3 çizgi) ikonuna ve ardından da yukarıda daire içerisinde görünen "Uygulama Ayarları" menüsüne girmeniz gerekiyor. Uygulama ayarlarına girdiğinizde ilk sıralarda yer alan "Bildirimler" bölümüne girerek aşağıda gördüğünüz şekilde bildirim ayarlarını kontrol edebilirsiniz.

Yukarıda da göreceğiniz üzere bildirimler menüsünde bizi ilgilendiren kısım "Uygulama istekleri". Bu seçeneğin yanındaki nokta mavi ise sola çekerek gri yapmanız durumunda, uygulama ve oyunlardan gelecek olan istekler için mobil cihazlarınızda bildirim almıyorsunuz. Ayrıca yine bu sayfa üzerindeki diğer bildirim seçeneklerini kontrol ederek gereksiz gördüklerinizi kapatarak, daha az bildirim almanızı sağlayabiliyorsunuz.

Facebook İndir

YORUMLAR