Evde Yüzüne Bakmadığınız Hurda Elektronikleriniz İnternette Kaç Paraya Satılıyor Biliyor musunuz?

"İkinci eli para etmez artık" dediğimiz bu cihazlar internette çok hızla elden çıkarılabiliyor ve umulmadık paralara satılabiliyorlar.

Evde Yüzüne Bakmadığınız Hurda Elektronikleriniz İnternette Kaç Paraya Satılıyor Biliyor musunuz?

Teknoloji yarışında ön sıralarda olmak isterken evlerimizde ufak bir teknoloji hurdalığı da yaratıyoruz. Doğru mu? Doğru! Yeni aldığımız cihazları keyifle yerlerine yerleştirirken eskilerini karanlık dolapların diplerine, sandık odalarına hatta yataklarımızın altına tıkıştırıyoruz. Oysa onlar hala değerli olabiliyorlar.

"İkinci eli para etmez artık" dediğimiz bu cihazlar internette çok hızla elden çıkarılabiliyor ve umulmadık paralara satılabiliyorlar. Bazı hurda tabir edeceğimiz elektronik cihazların internette izini sürdük. Bakın nasıl ilginç satış rakamlarıyla karşılaştık.

Motorola Razr V3

Karizmasını ünlü 24 dizisinin Jack Bauer’ine borçlu olan Motorola Razr V3, çıktığı 2004 yılında hemen herkesin hayalindeki telefon olmayı başarmıştı. 2004 yılında ABD satış fiyatı 450 dolar olan Motorola Razr V3, enflasyonu (ABD) hesapladığımızda bugün çıkmış olsaydı 570 dolara satılıyor olabilirdi. Motorola Razr V3 hala internet üzerinden aranan ve talep edilen bir ürün. Elinizde varsa 50 dolara kadar alıcısı var. 

İlk nesil iPhone

2007’de çıkan ilk Apple iPhone 599 dolardan raflara yerleşmişti. Yani bu etiket fiyatı bugünün parasıyla 689 dolara denk geliyor. Bu cihazı 50 – 60 dolara internetten pazarlamak mümkün. Ancak kutusu açılmamış 8GB’lık modellerine internette açık artırmalarda 8-9 bin dolar fiyat biçilebiliyor. Yani elinizin altında bir tane varsa ve ona iyi bakarsanız sizi çok mutlu edebilir.

Nintendo Eğlence Konsolu

1983 yılında çıkan aşağıda resmini gördüğünüz oyun konsolu ilk çıktığı yıllarda 300 dolara satılıyormuş. Bugünün parasıyla bu meblağ 650 dolara denk geliyor. Geçenlerde içinde Super Mario Bros / Duck Hunt olan bu konsolun aynısı internet üzerinden 170 dolara alıcı buldu.

Sony Walkman TPS-L2

Popüler kültürün kilometre taşı olarak tanımlayabileceğimiz Sony Walkman TPS-L2 ilk piyasaya çıktığında 200 dolar etiketi vardı. Yani bugünün parasıyla 659 dolara denk geliyor. Marvel’in Guardians of the Galaxy filmi sayesinde tekrar popüler olan Sony Walkman TPS-L2 geçtiğimiz ay internet üzerinde yapılan bir açık artırmada 900 dolara satıldı. Satılan Sony Walkman TPS-L2 son derece iyi durumdaydı. Cihazı satın alan kişi Halloween’de Star Lord kostümü giyerek bu Walkman ile sokaklarda dolaşacakmış.

Tamagotchi

Kesinlikle 2000 yılı doğumluların falan hatırlamasının mümkün olmadığı bir oyuncak olan Tamagotchi, 8 bitlik bir elektronik düzenek üzerinde hayvan besleme simülasyonuydu. 1995 yılında Bandai tarafından Japonya’da üretilmiş ve İstanbul Eminönü işporta piyasasının en gözde satış objesi olmuştu. İlk çıktığında 17 dolara yani bugünün değerine göre 28 dolara satılan Tamagotchi internet üzerinden meraklısına 50-60 dolara satılabiliyor. 

Dijital Hesap Makineli Saat

Özellikle 80’lerin ortalarından 1990’ların sonuna kadar hemen her öğrencinin hayatını kurtaran bu cihazlar ilk çıktığında 40 ile 80 dolar arasında fiyatlandırılmışlardı. Yani bugünün parasına göre 95-180 dolar arasına denk geliyor. İnternet üzerinden meraklıları bu canavarlar için 25-50 dolar arasında ödemeler yapabiliyorlar. 

iPod Classic

2001 yılında çıkan iPod klasik Apple’ın müzik dinlemek için dijital formatlara yönelişinin simgesi oldu.  20’inci yüzyılda Sony Walkman’in yaptığını 21’inci yüzyılda iPod yaptı dersek hiç de abartmış olmayız. iPod Classic ilk çıktığında 5GB kapasitesi ile 400 dolardan raflara yerleşmişti. Yani bugünün parasıyla 540 dolara denk geliyor. Açık artırmalarda kutusundan çıkarılmamış iPod Klasik 10GB modeline geçen sene 100 bin dolar fiyat veren olduğunu söylersek şaşırırsınız tabi. iPod Classic 5 ve 10GB cihazlar normal şartlarda internet üzerinde 50 – 190 dolar arası değerlerle satılabiliyor. 

Macintosh 128K

1984 yılında ünlü yönetmen Ridley Scott’un çektiği bir reklamla tanıtılan Macintosh 128K, o yıl 2 bin 495 dolardan satılmaya başlandı. Yani bugünün parasıyla yaklaşık 5 bin 750 dolara denk geliyor. Eğer elinizin altında çalışan ve iyi durumda bir Macintosh 128K varsa onu internet üzerinden hala 2 bin dolara okutma şansınız var. 

Paramız Olsa Bile Henüz Satın Alamayacağımız Teknolojiler (Ekim 2015)

Okullar Başlamadan Çantanıza Koymanız Gereken 1.000 Liradan Ucuz Teknolojik Ürünler

YORUMLAR