Eski Atari Oyunlarının Mobil Versiyonları

Gördükçe özlediğimiz ve zaman zaman oynama isteğimizin geldiği en popüler eski atari oyunlarının mobil versiyonlarını listeyerek sizler için hazırladık.

Eski Atari Oyunlarının Mobil Versiyonları

Bir zamanlar atari salonlarından çıkmamızı engelleyen zamanın en popüler oyunlarını gördükçe duygulanırım. Şimdi belki de gördüğüm an sayfayı değiştirdiğim oyunlar, bir zamanlar jeton üstüne jeton atıp saatlerce oynadığımız, hatta onlar yüzünden eve geç kalıp azar işittiğimiz oyunlardı. Ben de sizler için bu oyunlardan bazılarının mobil versiyonlarını paylaşmak, bir nebze de olsa nostalji yapmak istedim.

Futbol, dövüş, aksiyon, macera vb. farklı oyun kategorilerinde olan fakat genel anlamda arcade yani atari oyunu olarak geçen en popüler oyunlar listemize göz atarak, sizler de bu oyunları Android ve iOS mobil cihazlarınıza indirebilir ve oynama keyfini yaşayabilirsiniz. Eğer listedeki oyunları daha önce görmediyseniz yada duymadıysanız, yine de kesinlikle denemenizi tavsiye ederim.

Klasikleşen oyunlar olduğu için bazı firmalar bunu avantaja çevirmeye çalışarak oyunları ücretli olarak sunuyor. Ben listedeki oyunların seçimlerini genel olarak ücretsizler arasından tercih etmeye çalıştım fakat arada ücretli olanlarda var. Eğer eski atari oyunlarını gerçekten seviyorsanız makul fiyatlarda olanları satın alarak oynama keyfini yaşamanızı öneririm. Lafı daha fazla uzatmadan sizler için hazırladım eski atari oyunları listemize geçelim. Android ve iOS kullanıcılarına yönelik hazırladığım listede, oyunların hem Android hem de iPhone ve iPad versiyonlarını yazılarının altındaki bağlantılara tıklayarak indirebilirsiniz.

Not: Listeye bir çok oyun daha eklenebilir yada X, Y ve Z oyunları neden yok diyebilirsiniz. Mortal Kombat, Tekken ve Cadillacs & Dinosours gibi popüler atari oyunlarının resmi oyunları uygulama marketler üzerinde bulunmadığı için ekleyemedim. Resmi firması tarafından çıkarılan ve kesinlikle bu listede olması gerektiğini düşündüğünüz oyunları yazının altındaki yorum bölümünden sitemize yada direkt olarak Twitter adresime göndererek eklenmesini sağlayabilirsiniz.

1) Snow Bros

En eski ve popüler atari oyunlarından bir tanesi olan Snow Bros, 90'lı yıllarda atari salonlarında oldukça fazla oynanıyordu. Bu yılları takiben bilgisayarlar üzerinde de oldukça fazla oynanmasına rağmen, son zamanlarda bu oyunu bilenlerin sayısı epey azaldı. Basit bir yapıya sahip olmasına rağmen, oynaması son derece keyifli olan Snow Bros, eski atari oyunları listemizde kesinlikle yer alması gereken oyunlardan bir tanesi.

Oyun hakkındaki en güzel nokta, oyunun atari versiyonunun mobil için uyarlanarak orijinal halde sunulması. Yani yıllar önce oynarken ne hissediyorsanız, şimdi Android ve iOS cihazlarınız üzerinde oynarken de aynı duyguları yaşayabiliyorsunuz.

Kontrol edeceğiniz kardan adamlar ile üzerinize gelen yaratıklara kar atarak onları kar topuna dönüştürmeniz ve sonrasında bu kar topu ile diğer yaratıkları öldürebildiğiniz oyunun yapısı ve oynanışı tamamen kendine has. Grafikleri mobil cihaza göre optimize edilen oyunları hem Android cihazlarınıza hem de iPhone ve iPad'lerinize aşağıdaki bağlantıları kullanarak hemen indirebilirsiniz.

2) Metal Slug 3

Atari salonlarında en fazla jeton attığımız oyunlardan bir tanesi olan Metal Slug 3 için de çıkartılan mobil versiyonlar sayesinde Android ve iOS mobil cihazlarımız üzerinde nostalji yapabiliyoruz.

4 farklı ana karaktere sahip olan oyun, atari salonlarında nasılsa, mobil versiyonlarında da tamamen aynı. Fakat dokunmatik kontrol sistemi için ufak geliştirmeler sağlanmış. Bunun dışında atari salonlarında istediğimiz bölümü oynamayamıyorduk. Fakat mobil versiyonlarında böyle bir mod eklenmiş. Bu sayede istediğimiz bölümü seçerek hemen giriş yapabiliyoruz.

İlerlemeli bir aksiyon oyunu olan Metal Slug 3, günümüzde hala popüler fakat yeni versiyonları ile. Eski versiyonları maziye gömülen oyun da, Snow Bros gibi 90'lı yıllarda çok popülerdi. Fakat diğer oyunlar gibi desteği kesilmediği için, atari oyunu olarak hayatını sürdürmese de farklı oyun konsolları için gelişmiş grafikli ve çok daha aksiyonlu yeni oyunları oyunculara sunuldu. Bu nedenle pek çoğunuz Metal Slug'ı Snow Bros'tan daha iyi bilir diye düşünüyorum.

Eğer Android telefon ve tablet, iPhone yada iPad cihazınız varsa, Metal Slug 3  nostalji yapmanızı sağlayacak en iyi eski atari oyunlarından bir tanesi diye düşünüyorum.

3) King of Fighters '97

Atari salonlarında Street Fighter ile birlikte oynadığımız en popüler dövüş oyunlarından bir tanesi olan The King of Fighters'ın mobile uyarlanmış versiyonu da oldukça başarılı. Eski günleri net bir şekilde göz önüne getirmenizi sağlayan oyunun mobil kontrol sisteminin de oldukça başarılı bir şekilde oyuna uyarlandığını söyleyebilirim.

Farklı amaç uğruna savaşan popüler dövüşçülerden oluşan oyunda, ister bilgisayara karşı isterseniz de mobil cihazlarınızın Bluetooth özelliğini kullanarak arkadaşlarınıza karşı oynayabiliyorsunuz. Eski atari oyunları dendiğinde akla ilk gelen oyunlardan bir tanesi olan King of Fighters'ın mobil versiyonlarının tek kötü yanı ise ücretli olarak satılması. Hem Android hem de iOS versiyonları yaklaşık 6 TL gibi bir fiyata satılan oyunun bir hayranıysanız ve oynamayı gerçekten özlediyseniz bu parayı vermeye değer diye düşünüyorum. Fakat dövüş oyunu olsun yeter diyorsanız, oynayabileceğiniz pek çok ücretsiz dövüş oyunu bulunuyor.

4) Street Fighter 4

Ken, Ryu, Blanka, Chun Lee ve diğer popüler dövüş karakteriyle yıllardır hayatımızda olan Street Fighter, Dünyanın en iyi dövüş oyunlarından bir tanesi. Günümüzde hala devam eden ve hatta çıkmak üzere olan Street Fighter 5'e rağmen, atari salonlarında oynadığınız o eski halini özlediyseniz sizi bu oyuna alalım.

Malesef oyunun sadece iOS versiyonu bulunuyor. Aslında bu tür oyunların pek çoğunun mobil versiyonları bulunmuyor. Listeye eklemek istediğim Tekken ve Mortal Kombat gibi oyunların da geliştiricileri tarafından çıkarılan resmi mobil oyunları bulunmuyor. Fakat bilgisayarınız üzerinde emülatörlerden istediğiniz eksi atari oyunlarını oynayabiliyorsunuz.

Oyun içerisinde 14 farklı dövüşçü ve 11 farklı dövüş pisti bulunuyor. Ayrıca sunulan kontrol sistemini ekran üzerinde istediğiniz yere taşıyarak en rahat olacağınız şekilde ayarlayabilmek de mümkün.

Street Fighter'ın en eski ve klasik halini özlediyseniz yada hiç görmediğiniz için merak ediyorsanız bu oyunu iPhone ve iPad'lerinize indirmenizi tavsiye ediyorum.

5) Worms 3

Küçükken hem bilgisayarlarımız üzerinde oynadığımız en eğlenceli atari oyunlarından bir tanesi de Worms'dür. Özellikle arkadaşlar ile birlikte oynarken çok keyif veren oyunda bir solucan savaşına dahil oluyorsunuz. Farklı haritalar üzerinde oynanan oyundaki amacınız, aynı haritadaki diğer solucanları yok ederek, bölüm sonunda tek başınıza hayatta kalabilmek. Tabi diğer solucanları yok edebilmek için kullanabileceğiniz pek çok farklı silah türü bulunuyor.

Sıra tabanlı olarak oynanan oyunda, kaç kişiyseniz tüm oyuncular sırayla hamlelerini yaparlar ve rakiplerini bir şekilde öldürerek oyun dışı kalmalarına sebep olurlar. Böylece gittikçe azalan solucanlardan, sona kalan kazanmayı başarır. Mobil için düzenlenen versiyonu sayesinde Worms oyununu Android ve iOS cihazlarımızda oynamamızı sağlayan Worms 3, ücretli olarak sunuluyor. Fakat kalitesi ile istenilen ücreti sonuna kadar hakettiğini düşünüyorum.

Küçükken hastası olduğum oyunlardan bir tanesi olan Worms'ü en kısa süre içerisinde ben de alarak oynamaya başlayacağım ve sizlere de oynamanızı tavsiye ediyorum.

6) Sonic Dash

Pek çok farklı oyunu olmasına rağmen, eski atari oyunları arasında çok popüler olan Sonic oyunlarının benim mazimde kötü bir yeri var. Kara kutu atariden beri neredeyse tüm oyun konsallarına sahiptim fakat bir tanesi hariç. O da atarilerden sonra gelen Sega'ydı. Bir komşumuzun çocuğunda bulunan Sega ile zaman zaman oynama fırsatı buluyordum. Bu neden Sonic'i hiç unutmama çünkü o zamanlar Sega'da sürekli Sonic oynuyorduk. Çok fazla oynama fırsatı bulamasam da bende Sega olmadığı için Sonic kelimesini duyduğumda hep bu kötü anımı hatırlarım. Gelelim oyuna.

Bildiğiniz üzere Sonic hızlıca koşan hatta süper hızlı şekilde yuvarlanarak bölümleri geçmeye çalıştığımız karakter. Her oyunu yüzde 100 aynı olmamasına rağmen, oyunların yapıların bu şekilde kurulu. Bölümler içerisinde altınları toplayarak daha fazla puan alacağınız oyun, gerçekten keyifli vakit geçirmenizi yada stres atmanızı sağlıyor.

Android, iOS ve Windows Phone akıllı telefon ve tablet sahiplerinin ücretsiz olarak oynayabileceği Sonic Dash oyunu da tam olarak eski atari veriyonu olmasa da, o günlere geri dönmenizi sağlayacak bir oyun diyebilirim.

7) Hugo Retro Mania

İlk olarak atarilerde olmasa da, 90'lı yılların en popüler oyunlarından bir tanesi olan Hugo, bildiğiniz üzere televizyondan canlı yayına bağlanarak telefon üzerinden oynadığımız bir oyundu. sonrasında atari oyunları da çıkan Hugo, akıllı telefon ve tabletlerin çıkmasıyla birlikte bu cihazlar için de geliştirildi ve oldukça popüler. Televizyonda gördüğünüz oyunun aynısını akıllı cihazlar üzerinden oynama keyfi sunan Hugo Retro Mania, tüm oyunculara ücretsiz olarak sunuluyor.

Hugo dedikten sonra Tolga abiyi anmadan geçmek olmaz. Hugo ile özdeşleşen ve program sunucusu Tolga Abi'ye de buradan selamlar. Kendisi çocukluktan yetişkin olma sürecimizde bize televizyonlarda eşlik eden en sempatik ve neşeli sunuculardan bir tanesiydi.

Hugo'nun Android ve iOS versiyonları da tıpkı televizyonda oynadığınız gibi Hugo oynamanızı sağlıyor. Son zamanlarda oynamasam da oyun ilk çıktığında deneme amaçlı bir süre oynamıştım. Oynarken hem eski günleri hatırlıyorsunuz, hem de oynadıkça bağımlısı olup başından kalkamaz hale geliyorsunuz.

Bildiğiniz üzere Hugo her bölümde ailesini kötü cadı Sila'nın elinden kurtarmaya çalışıyor. Bölümler başarıyla geçseniz bile sonuna geldiğinizde ailenizi kurtarmak için yüzde 33 şansını var. Çünkü 3 kapıdan doğru olanı seçmelisiniz. Birden fazla bölüm sunan oyunu her canınız sıkıldığınızda oynayabilirsiniz. Oyunun Android ve iOS versiyonlarını indirmek için aşağıdaki indirme bağlantılarına tıklamanız yeterli.

8) Counterattack Football

Atari salonlarında oynadığımız futbol oyunlarından bir tanesi olmamasına rağmen, atari oyunu kalitesinde grafiklerle geliştirilen başarılı ve eğlenceli bir Android ve iOS futbol oyunu. Eski yıllarda ataride oynadığımız futbol oyunlarının orijinallerini bulamadım, fakat bildiğiniz resmi olarak firması tarafından sunulan bir oyun biliyorsanız, bloğu da güncelleyerek bu oyunu değiştirebilirim. Fakatfutbol oyunu olmadan da atari oyunu listesi olmaz diye, güzel bir şekilde mobile uyarlanan Counterattack Football'u sizlerle paylaşmak istedim.

Oyunda bir milli takım seçerek hemen maç yapmaya başlayabiliyorsunuz. Dilerseniz hızlı maç modu yerine lig yada turnuvalara da katılabildiğiniz oyunun grafik kalitesi yükse olmamasına rağmen, oldukça eğlenceli bir oynanaışa sahip. Ekran üzerindeki tuşlar ile kontrolleri sağladığınız oyunda, rakiplerinizi yenebilmeniz için biraz hızlı düşünüp hızlı hareket etmeniz gerekiyor. Yoksa rakipleriniz size sahayı dar edebilir. Brezilya, Almanya, Arjantin, Hollanda, İspanya vb. diğer tüm popüler milli takımları seçebildiğiniz oyun sayesinde boş vakitlerinizi değerlendirebilir yada iş sonrasında stres atabilirsiniz.

Atari ve futbol oyunlarına ilgi duyuyorsanız, Android ve iOS mobil cihazlar için uyarlanan Counterattack Football oyununu ücretsiz olarak indirip bir şans vermeniz gerekiyor diye düşünüyorum.

Ayın En İyi Android Oyunları (Mart 2015)

Ayın En İyi iOS Oyunları (Mart 2015)

YORUMLAR