Çocuklar ve Teknoloji Üzerine Düşünülmesi Gereken Önemli Noktalar

Teknolojik gelişmeleri çocuklarla nasıl tanıştırmalıyız, araştırdık ve kısa bir özet çıkardık.

Çocuklar ve Teknoloji Üzerine Düşünülmesi Gereken Önemli Noktalar

Teknoloji her form ve boyutta evlerimize girmeye başladıktan sonra evde bulunan çocuklar için eğer ebeveyler dikkatli olmazlarsa bir avantaj olmaktan çıkabiliyor. Pediatrik çalışmalar çocukların günde 7 saatten fazla teknolojik cihazlarla etkileşim halinde olduğuna dikkat çekiyor. Bu durum çocukların sağlıklı olarak gelişmelerini birçok açıdan engelliyor.

TV, PC, tablet, akıllı telefonlar evlerimizde artık gündelik yaşamın bir parçası haline geldiler. Ancak bu durum çocukların zihinlerini kendi kendilerine geliştirmelerini de kısıtlayan bir ortam oluşturuyor. Saatlerini TV, PC, tablet ve benzeri cihazlarla geçiren çocuklar aile yaşantısından ve sosyal ilişkilerden uzaklaşıyor, yaşıtlarıyla bir şey paylaşmıyorlar. Aşağıda yazılan tüm araştırma sonuçları 4-14 yaş arasındaki çocuklar göz önüne alınarak derlenmiş. 

Çocuklar için teknolojinin olumsuz etkileri

Yapılan istatistikler çocukların 2011 ve 2013 yıları arasında elektronik cihazlarla daha fazla haşır neşir olduğunu gösteriyor. Bu durum çocukların motor reflekslerinden, öğrenme ve algılama yeteneklerine kadar her şeyi etkiliyor. Pedagoglara göre bir ekran önünde hem görsel hem de fiziksel etkileşimde bulunan çocuklar anlık şeyler öğreniyor ve sonra hızla unutuyorlar. Öte yandan çocuklar akıllı cihazlar üzerinde ebeveynlerin davranışlarını taklit ediyorlar.

Elektronik iletişim cihazlarının çocuklarda çok hızlı bağımlılık yarattığı belirtilirken, bunula beraber yeme alışkanlığının bozulması ve obezite gibi tehlikelerde baş gösteriyorlar. Elektronik cihazlara bağımlı çocuklar fiziksel aktivitelere katılamıyor, vücut gelişimleri ise yavaşlayarak bağışıklık sistemlerini de yavaş yavaş yok edebiliyorlar. Teknoloji bağımlısı çocuklarda uyku düzensizlikleri ve anksiyete bozuklukları da sık görülüyor.

Çocukları medya bombardımanından uzak tutmak

Pedagoglar teknolojik aletlerin belli zaman dilimlerinde çocuklara kullandırılmasına karşı değiller. Ancak çocukların buna hızla bağımlı olabilmeleri konusunda da aileleri uyarıyorlar. İşten yorgun eve dönen ailelerin kafa dinlemek amacıyla çocukların önüne bir tablet ya da benzeri cihaz koymaları ve sonra da onları bir kenarda unutmaları, çocuğun gelişimi açısından hiç sağlıklı değil.

Mobil dünyanın sınırsız ve çok çeşitli olan medya bombardımanını kontrol etmek gerekiyor. Gelişme çağında video oyunları oynamaya başlayan ve medya yayınları izleyen çocuklarda dikkat bozukluğu, tatminsizlik, alınganlık ve çabuk sinirlenme gibi yan etkiler belirlenmiş. Ayrıca kontrolsüz medya kullanımı çocukların şiddet dolu yayınlarla karşılaşmalarına da davetiye çıkarabiliyor. Aşırı medya bağımlısı olan çocukların ilerliyen yaşlarda daha az akademik başarılar kazandığı da saptanmış.

Çocuklar için teknolojinin olumlu etkileri

Teknolojik cihazların nasıl ve ne gibi noktalarda kullanılması gerektiği çocuklara doğru olarak gösterilir ve zaman kısıtlaması kullanılarak sosyal hayat öne çıkarılırsa, çocuklar buna hemen uyum sağlayabiliyorlar. Anaokulları için konuşma ve kelime hafızası artırıcı eğitim uygulamaları çocuklar üzerinde özellikle etkili oluyor ve kavramsal öğrenmeyi tetikleyebiliyor.

Ancak bu eğitimin anaokulu ya da ilkokul sınıflarında kalmaması gerekiyor. Çocuklar evde de aileleri ve arkadaşlarıyla bu tür etkileşimleri beraber tecrübe etmek durumdalar ki eğitim sürdürülebilir olsun.

Çocukları teknoloji ile tanıştırırken bu cihazları zaman geçirmek için değil eğitim için bir araç olduğunu göstermek gerekiyor. Aile bireylerinin yemek yerken telefonlarını kullanmamaları ya da TV’yi kapalı tutmaları oldukça önemli davranış modelleri. Çocukların TV, PC, tablet ya da benzeri cihazlarla geçirecekleri zamanın 2 saatten fazla olmaması tavsiye ediliyor. 

Ergenlik ve Sosyal Medya Kullanımıyla İlgili Dikkat Çekici Detaylar

Gençlere Göre Twitter Facebook'tan Daha Çekici

YORUMLAR