Biyometrik Güvenlik Nedir, Gelecekte Şifrelerimizin Yerini Nasıl Alacak

Birkaç sene içerisinde şifreler yerine, çok daha güvenli olan biyometrik tanıma teknolojisini kullanacağız.

biyometrik-guvenlik

Yeni bir şifre oluşturmak istisnasız herkes için eziyettir. Ya çok kolay bir şifre oluşturur ve güvenliğinizi riske atarsınız ya da asla aklınızda kalmayacak kadar karmaşık ve uzun şifre oluşturur, sık sık "Şifremi Unuttum" butonuna tıklarsınız.

Neyse ki şifrelerin neden olduğu bu sorunlar biyometrik tanıma sistemlerinin gelişmesiyle geçmişte kalacak. Teknolojinin gelişmesiyle sistemlerin güvenliği baştan aşağı yenilenecek ve eski moda şifreler yerine parmak izi, iris ve yüz tarayıcıları kullanılacak.

Sektörlerine öncülük eden teknoloji şirketleri, cihazlarında ve sistemlerinde basit şifreler yerine parmak izi okuyucuları, iris tarayıcıları gibi biyometrik tanıma donanımları kullanmaya başladılar. Her insanda farklı olan yapıları tarayan bu donanımlar doğru çalıştıkları sürece son derece güvenilir ve pratikler.

biyometrik-guvenlik1

Qualcomm’un ürün geliştirme yöneticisi Sayeed Choudhury, bu donanımların çalışma şekli ve yaygınlaşmasıyla ilgili çok özel açıklamalarda bulundu. Parmak izi okuyucularının ve iris tarayıcılarının işlemcilerle uyumlu olma zorunluluğu nedeniyle gelecekte satışa sunulacak mobil cihazlar hakkında son derece bilgili olan Sayeed Choudhury, her geçen ay daha fazla modelin parmak izi okuyucusuna sahip olduğunu belirtti.

Parmak izi tanımlama teknolojisinin oldukça güvenli olduğunu ancak mükemmel olmadığını söyleyen Choudhury, gelecekte yüz tanımlama teknolojisinin kullanılacağını açıkladı.

biyometrik-guvenlik2

Yüz Tanımlama Teknolojisi Nedir?

Yüz tanımlama teknolojisi, parmak izi ve irise benzer bir şekilde her insanda farklı olan (tabii ki ikizler hariç) yüz yapısını temel alarak çalışır. Yüz tanımlama teknolojisi yüzünüzün fotoğrafını çekmek yerine yüzünüz üzerindeki belirli bölgelerin ölçümünü ve karşılaştırmasını yapar. Örneğin burnunuzun ucu ile gözbebeğiniz arasındaki mesafeyi karşılaştırır.

3 Boyutlu Yüz Tanıma Nedir? Nasıl Çalışır?
MOBİL

3 Boyutlu Yüz Tanıma Nedir? Nasıl Çalışır?

Akıllı telefonlar gün geçtikçe hayallerimizin ötesinde teknolojilerle donatılırken, son yıllarda bambaşka yenilikler hayatımıza girmeye devam ediyor.

Bu teknolojinin en iyi biyometrik tanıma teknolojilerinden birisi olduğunu söyleyebiliriz fakat Choudhury’nin söylediğine göre yüz tanımlama teknolojisinin tercih edilmesindeki tek neden bu değil.

Yüz tanımlama teknolojisi, basit bir akıllı telefon kamerasıyla bile kullanılabiliyor. Yani son derece ucuz. Bundan ötürü gelecek senelerde birçok cihazda (özellikle akıllı telefonlarda) yüz tanımlama teknolojisinin yer alması bekleniyor.

biyometrik-guvenlik3

Diğer Biyometrik Tanıma Teknolojileri

Birçok kişi biyometrik tanıma teknolojilerinin sadece parmak izi okuyucusu, iris tarayıcısı ve yüz tanıma teknolojisinden ibaret olduğunu zannediyor. Son yıllarda hız kazanan araştırmalar her insanda farklı olan birçok özelliğin bulunmasını sağlamıştır.

Kalp Atışı: Kalp ritmi ve kalp tarafından üretilen elektriksel akım gibi ayırt edici özellikler temel alınılarak geliştirilen bu tanıma teknolojisi şimdilik fazla yaygın değil.

Face ID ve Touch ID Ne Kadar Güvenli?
MOBİL

Face ID ve Touch ID Ne Kadar Güvenli?

Face ID ve Touch ID ne kadar güvenli? - Apple bulduğu her fırsatta kullandığı biyometrik doğrulama yöntemleri üzerine övünüyor.

Ses: Sesin karakteristik özelliklerini kullanan bu teknolojiyi genellikle filmlerden tanırız. Ses tanıma teknolojisinin son derece pratik olduğundan bahsedilebilir fakat pek güvenli değildir.

Damar: Damarların boyutlarının ve konumlarının ölçülmesiyle çalışan teknoloji, Google’ın da aralarında bulunduğu birçok şirket tarafından geliştiriliyor.

Paranoya Katsayınızı Artıracak 7 Yüz Tanıma Teknolojisi
TEKNOLOJİ

Paranoya Katsayınızı Artıracak 7 Yüz Tanıma Teknolojisi

Kaçacak yer kalmadı. Daha doğrusu artık neredeyse saklanmak için kafamıza kese kağıdı geçirmek ya da ışıkları kapatıp evden çıkmamak arasında bocalıyoruz.

Biyometrik güvenlik ile alakalı paylaşacaklarımız bu kadardı. Umuyoruz ki sizler için faydalı olmuştur. Sizler bu teknolojileri kullanıyor musunuz? Aşağıda bulunan yorumlar kısmında düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın. Bunun gibi içeriklere, güncel oyun ve teknoloji haberlerine anında ulaşmak için Tamindir'i takipte kalmayı unutmayın.

YORUMLAR