Bilgisayardaki Dosyaları Kalıcı Olarak Silme Nasıl Yapılır?

Windows bilgisayardaki dosyaları kalıcı olarak silme işlemi için iki farklı yöntem bulunuyor. Peki, PC'deki dosyalar kalıcı olarak nasıl silinir?

Bilgisayarınızda yer alan dosyaları sildiğinizde onların kalıcı olarak silindiğini düşünüyorsanız, bazı kötü haberlerimiz var. Ne yazık ki sildiğinizi sandığınız dosyalar aslında bir süre için bilgisayarınızda yedekleniyor. Peki, bilgisayardaki dosyalar kalıcı olarak silme nasıl yapılır?

Windows işletim sistemine sahip olan PC'lerde kullanılabilecek Cipher olarak isimlendirilen bir özellik bulunuyor. Bu özellik, silinen dosyaların ve verilerin bilgisayardan tamamen temizlenmesine yardımcı oluyor. Bu özelliğin kullanılabilmesi için birkaç adımın sırasıyla uygulanması gerekiyor.

Bu adımlarla uğraşmak istemeyen kişiler için program kaldırma araçları bulunuyor. Kolay kullanımı ve özellikleriyle dikkat çeken bu araçlar, bilgisayarda kapsamlı bir temizlik gerçekleştirir. Böylelikle programlar, dosyalar ve oyunlar çok kolay bir şekilde kalıcı olarak silinebiliyor.

Bilgisayardaki Dosyaları Kalıcı Olarak Silme Adımları

  • Adım 1- Windows + R tuşlarına basın.
  • Adım 2- Sol alt tarafta 'Çalıştır' penceresi açılacak.
  • Adım 3- Bu pencereye 'CMD' yazın.
  • Adım 4- Enter tuşuna basın.
  • Adım 5- cipher /w:C komutunu girin.
  • Adım 6- Enter tuşuna basın.

Windows Kayıt Defteri Nasıl Temizlenir?
NASIL YAPILIR

Windows Kayıt Defteri Nasıl Temizlenir?

Windows işletim sistemine sahip olan bilgisayarlarda Kayıt Defteri nasıl temizlenir? Bu yazıda bilgisayarın performansını etkileyen Kayıt Defteri bölümünün nasıl temizleneceğini açıkladık.

Bilgisayardaki dosyaları kalıcı olarak silme işlemi için ilk olarak Windows + R klavye kısayolunu kullanarak Çalıştır aracını açın. Çalıştır aracındaki kutucuğa CMD yazın ve hemen ardından Enter tuşuna basın. CMD ekranında yer alan komut satırına cipher /w:C komutunu girin. Son olarak Enter tuşuna basın.

Cipher komutu, Windows işletim sisteminde yer alan Cipher isimli özelliğinin çalışmasını sağlar. Söz konusu satırdaki /w komutu ise sürücünün boş kısmında yer alan ve kullanılmayan verileri siler. Dolayısıyla bu özellik, verilerin ve dosyaların gerçekten kalıcı bir şekilde silinmesini sağlayacaktır.

Ayrıca komutun sonunda yer alan :C komutu işlemin hangi sürücü için geçerli olduğunu belirtir. Yani :C yerine başka bir sürücüyü temizlemek istiyorsanız, o sürücüde kullanılan harfi (örneğin :D) girmeniz gerekiyor.

Tüm bu işlemler yalnızca birkaç saniyelik kısa bir süreden sonra başarılı bir şekilde gerçekleşmiş olacaktır. Eğer Windows'un kendi dahili özelliğini kullanmak istemezseniz, söz konusu işlemin yapılabilmesini sağlayan bazı programlar da bulunuyor.

Windows 10'da Büyük Boyutlu Dosyalar Nasıl Bulunur?
YAZILIM

Windows 10'da Büyük Boyutlu Dosyalar Nasıl Bulunur?

Windows 10 işletim sistemine sahip bilgisayarlarda büyük boyutlu dosya bulma işlemi nasıl yapılır? Bu işlemi gerçekleştirebilmek için uygulayabileceğiniz çeşitli yöntemler bulunuyor.

Bu rehberimizde bilgisayarınızdaki dosyaları kalıcı olarak nasıl silebileceğinizi sizlere aktardık. Peki bu rehberimizde yer alan bilgiler sizin işinize yaradı mı? Konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle paylaşmayı unutmayın.

YORUMLAR