Apple Music ve Spotify Savaşını Kim Kazanır?

Apple Music ve Spotify savaşını kim kazanır? Karşılaştırma tablolu blog yazımızı okumak için tıklayın.

Apple Music ve Spotify Savaşını Kim Kazanır?

Bütün dünyayı kasıp kavuran müzik servisleri arasında inanılmaz bir rekabet yaşanıyor. Bu savaşa son zamanlarda bazı sanatçılarda katılınca birbiri ardına gelen değişiklikleri okuyup 'ee şimdi ne olacak?' diyoruz. Müzik servislerinin sunduğu imkanların teknolojinin artı hanesine mi yoksa eksi hanesine mi yazılacağını tartışır hale geldik. Buna en çokta Apple Music ve Spotify arasındaki savaş neden oldu. Bu blogda da biz kullanıcıların beklentilerini ve son zamanlarda yaşanan tartışmaları göz önüne alarak bir karşılaştırma yapmaya çalıştım.

Müziğin hayatımızın her alanına etki ettiği bir gerçek. Film izlerken, çalışırken, uyumadan önce, bir pazar sabahı yürüyüşünde ve daha pek çok aktivitede müziğe dair izler buluyoruz. İnsan sormadan edemiyor, müziksiz yaşayabilir miyiz? Bu konuda geçtiğimiz günlerde bir araştırma yayınlandı. 'Filmlerde müzik kullanılmazsa ne olur?' sorusu yöneltildi ve deneklere müzik kullanılmayan filmler izletildi. Sonuç tahmin ettiğiniz gibi, yarısından fazlası sıkıldı!

Teknolojinin geldiği noktayı hepimiz görüyoruz ve bitmek tükenmek bilmeyen enformasyon akışına ister istemez biz de dahil oluyoruz. Bundan birkaç yıl önce müzik sektörünün akıbeti hakkında kıyamet senaryoları çizilirken, aniden hayatımıza müzik streaming servisleri girdi ve bu alanda da kıyasıya bir rekabet başladı. Tam Spotify ne güzel, fiyatlarda uygun, sanatçıların haklarına saygı gösteren bir servisi seve seve kullanıyoruz diyorduk ki Apple'da bu rekabete ortak olmak istedi. Hem de oldukça iddialı hamlelerle.

Her alanda olduğu gibi müzik endüstrisi pazarından da kendine pay almak isteyen Apple, geçtiğimiz aylarda düzenlenen WWDC 2015 konferansında kendi müzik streaming servisini duyurdu. Spotify gibi hizmet veren olan bu servis, 7/24 radyo yayınıyla, 3 aylık ücretsiz deneme süresi ve uygun fiyatlarla nihayet karşımıza çıktı.

Şimdi gelelim bir başka konuya. 2014 yılının son aylarında Spotify'dan şarkılarını çekerek radikal bir karar alan ve Apple'ın 3 aylık ücretsiz deneme süresince sanatçılara telif ödemeyeceğine karşı çıkan yürekli kadın Taylor Swift, son günlerde bu çekişmelere sanatçı gözüyle dahil olmuştu. Dedi ki, 'biz sizden ürettiğiniz iPhone'ları ücretsiz dağıtmanızı istemiyoruz, lütfen siz de bizden şarkılarımızı ücretsiz yayınlamamızı istemeyin.' Bu çıkışıyla kısa sürede eleştiri okları Apple'a döndü ve Spotify arkaplanda sinsice gülüyordu. Şarkılarını Apple Music servisinde de yayınlamayacağını duyuran Taylor Swift'in gönlünü Apple başkan yardımcılarından Eddy Cue aldı. 3 aylık deneme süresi boyunca sanatçılara ödeme yapılacağını duyurdu ve Taylor'da şarkılarını Apple Music'de yayınlayacağını açıkladı. Spotify ise hala sanatçılara yeteri kadar telif ödemediği gerekçesiyle eleştiriliyor.

Peki Türk kullanıcılarını ne ilgilendiriyor? Elbette asıl konumuz buydu. Sizlerle bir karşılaştırma tablosu paylaşmak istiyorum. Daha sonra bizim beklentilerimizi -genel kullanıcı kitlesini göz önüne alarak- soru-cevap şeklinde inceleyelim.

Apple Music

Spotify

Ücretsiz

Beats 1 ve Apple Music radyo istasyonlar, 6 değiştirme 

Reklamlar, 6 değiştirme

Ücretli

9.99 TL/aylık, 14.99TL/aylık. (aile paketi 6 cihaz için)

9.99 TL/aylık, 14.99 TL/aylık. (2 kullanıcı), 24.99TL (3 kullanıcı), 29.99TL (4 kullanıcı)

Katalog Boyutu

30 milyon şarkı

30 milyonun üzerinde

Platformlar

iOS, Android, PC, Mac, Apple TV, web

iOS, Android, Windows Phone, BlackBerry, PC, Mac, PS3, PS4, web

Ses Kalitesi

256kbps'ye kadar

 320 kbps'ye kadar

Çevrimdışı

Evet, sadece ücretli üyelikle

Evet, sadece ücretli üyelikle

Müzik Video

Evet

Yakında Video klipler yayınlayacak

Radyo

Evet

Evet

24-saat Küresel Radyo

Evet

Hayır

Sesli Asistan

Siri (iOS)

Yok

Podcast

Hayır

Evet (yakında)

Sanatçı Sosyal Ağı

Evet

Hayır

1- Birden fazla hesap kullanabilir miyim? 

Evet, hem Apple Music hem de Spotify'da böyle bir imkan var.

2- Ben radyo dinlemek istiyorum. Hangisi daha iyi?

Her ikisinde de radyo dinleyebilirsiniz. Fakat bir ayrım var. Apple Music'de 24 saat küresel radyo dinleme seçeneğiniz bulunuyor. 

3- 320kbps'a kadar yüksek kaliteli müzik dinlemek istiyorum, hangisini seçmeliyim?

Bu konuda Apple Music geride kalıyor, zira 256kbps ses kalitesi var. Spotify'da ise 320kbps'a kadar yüksek kalitede müzik dinleyebilirsiniz.

4- Podcast dinlemek istiyorum, bana podcast verin.

Apple'ın kendi içerisinde Podcast uygulaması zaten vardı. Apple Music'de olmayacak. Fakat Spotify'da bu hizmet yakında başlayacak. 

Evet, şimdi cevap hakkı sizde. Apple Music mi kullanacaksınız yoksa Spotify mı?

Hangi Müzik Servisi Bize Ne Olanaklar Sunuyor, İşte En Detaylı Karşılaştırma

YORUMLAR