Apple ID İki Aşamalı Doğrulama Nasıl Etkinleştirilir?

Bu rehberimizde Apple Kimliğiniz için iki aşamalı doğrulamayı nasıl etkinleştireceğinizi anlatıyoruz.

Apple ID İki Aşamalı Doğrulama Nasıl Etkinleştirilir?

Apple’ın bir süredir yurt dışındaki kullanıcılara sunduğu iki adımlı doğrulama sistemi artık Türkiye’de de kullanılabiliyor. Apple Kimliğiniz için bu güvenlik sistemini birkaç basit adımda devreye sokabilirsiniz.

Teknolojinin gelişmesiyle hack eylemleri sadece artış göstermedi şekil de değiştirdi. Kişisel bilgilerimizi ele geçirmek için bilindik yöntemleri bir kenara bırakan hackerların yeni hedefi hayatımızı kolaylaştıran akıllı cihazlar. Akıllı telefon, tablet ve hatta saatler o kadar gelişti ki aradığımıza saniyeler içerisinde ulaşabiliyor, her türlü verimizi kaydedip istediğimiz an erişebiliyoruz. Bunu bilen hackerlar da özel verilerimize ulaşmak için her yolu deniyor. Her gün kullandığımız çeşitli hesaplarımızı kötü niyetli kişilerden korumak için günümüzde güçlü şifreler kullanmak tek başına yeterli olmuyor. Özel işaret, harf ve rakamdan oluşan güvenli bir şifreye ek olarak iki adımlı doğrulama sistemini açmamız öneriliyor. İki aşamalı doğrulamayı etkinleştirmek için telefon numaralarımızı –her an hacklenmeye müsait- dev şirketlerle paylaşmak ne kadar güvenli tartışılır ancak gerek e-posta hesaplarımız, gerekse de sosyal medya hesaplarımız bize özel ve bu bilgilere başkalarının erişimi kapatmak için şu anda iki adımlı doğrulama sistemini kullanmak en iyi çözüm.

Hackerların işini zorlaştıran iki adımlı doğrulama sistemi bir süredir Google , Microsoft , LinkedIn , Twitter , Facebook gibi milyonlara açık sitelerde kullanımda. Sektöre yön veren bu şirketlerin arasına yeni katılan isim ise “Apple”. Akıllı telefon ve tablet pazarında önemli bir yere sahip olan şirket bu özelliği diğerlerine göre biraz geç sundu. İki adımlı doğrulama sistemi yurt dışındaki Apple’cılar için uzun bir süredir aktifti ve bekleyişin ardından nihayet Türkiye’deki kullanıcıları da açıldı.

Peki Apple Kimliğiniz için iki adımlı doğrulama sistemini aktif ettiğinizde ne değişecek? Birincisi; Sizin izniniz olmadan hesabınız üzerinden hiçbir satın alım gerçekleşmeyecek. Ücretli kategorisindeki uygulamalar, oyunlar, iTunes albümleri ve filmleri kısacası Apple’ın size sunduğu her ücretli içerik satın alımdan önce sizin onayınızdan geçeceğinden sürpriz faturalarla karşılaşmayacaksınız. İkincisi; kişisel hesabınızı düzenlemek istediğinizde de iki adımlı doğrulama sistemi devreye girecek. Bu da Apple kimliğinizi sizden habersiz kimsenin görüntüleyemeyeceği ve düzenleyemeyeceği anlamına geliyor.

Apple Kimliğinizdeki bilgilerin yanı sıra iTunes ve App Store satın alımları kontrol altına almanızı sağlayan iki adımlı doğrulama sistemini etkinleştirmek ise sistemi oldukça basit. Şimdi dilerseniz bu işlemin birkaç basit adımda nasıl gerçekleştiğine bir bakalım:

  • Telefon, tablet veya bilgisayarınızdan https://appleid.apple.com/ adresine gidin ve “Apple Kimliğinizi Yönetin” butonuna tıklayın.

  • İki adımlı doğrulamayı etkinleştirmek istediğiniz Apple Kimliğinizi (Apple ID) ve şifrenizi girin.

  • "Apple Kimliğinizi Düzenleyin" bölümünde “Parola ve Güvenlik” sekmesine tıklayın. Güvenlik sorularınızı yanıtlayın.

  • Sayfanın en üst bölümünde “İki Aşamalı Doğrulama” yazısının hemen altındaki “Başlat” bağlantısına tıklayın.

  • Kısa bilgilendirme yazılarını okuduktan sonra “Devam” butonuna tıklayarak ilerleyin.

  • Önemli hususları kesinlikle okuyun! Başlat butonuna tıklayarak "Güvenilir aygıt ekleme" sayfasına geçin.

  • Sadece sizin erişebileceğiniz, geçerli bir telefon numarası girin. Buraya yazacağınız telefon numarası, satın alımlarda ve Apple Kimliğinizi yönetmek istediğinizde lüzum edeceğinden son derece önemli. Eğer birden fazla Apple hesabınız varsa aynı numarayı diğer hesabınız için de kullanabileceğinizden yazmaktan çekinmeyin.

  • Apple, girdiğiniz telefon numarasının size ait olup olmadığını doğrulamak için telefonunuza 4 haneli bir kod gönderecektir. Saniyeler içerisinde gelen doğrulama kodunu ilgili alana girin ve "Doğrula" butonuna tıklayarak ilerleyin. Şayet kod gelmezse (Turkcell kullanıcısı olarak bir sorun yaşamadım.) "Yeni bir kod gönder" butonuna tıklayarak yeni bir kod isteyebilirsiniz.
  • Telefonunuzu başarı ile doğruladığınıza dair ekran ile karşılaşacaksınız.

  • Kurtarma Anahtarı ekranı oldukça önemli. Burada belirtilen kodu güvenli bir yere (Kesinlikle bilgisayarınıza veya telefonunuza not etmeyin!) yazın veya "Anahtarı Yazdır" butonuna kullanarak bir çıktı alın. Telefonunuzu kaybetmeniz, çaldırmanız veya numaranızı değiştirmeniz durumunda güvenilir aygıt olarak eklediğiniz cihazınıza erişemeyeceğinizden bu koda ihtiyacınız olacak. Ayrıca parolanızı sıfırlarken / değiştirirken de bu kodu kullanmanız gerekecek.

  • Kurtarma Anahtarı’nızı ilgili alana girerek onaylama işlemini tamamlayın.

  • İki aşamalı doğrulamayı etkinleştirmeden önce koşulları kesinlikle okuyun!

İki aşamalı doğrulamayı açmanızın ardından bir bilgilendirme e-postası alacaksınız. Artık Apple Kimliğinizi sizden başkası yönetemeyecek ve iTunes / App Store’dan izniniz dışında hiçbir satın alım gerçekleşmeyecek.

iPhone'unuzu Daha Verimli Kullanmak İçin İpuçları

iPhone 5S ve 5 Bilinmeyen Gizli Özellikleri ve İpuçları

iPhone'unuzu başkalarından nasıl koruyabilirsiniz?

YORUMLAR