Android Telefonların Kötü Yanları ve Dezavantajları Nelerdir?

Android işletim sisteminde bulunan bazı eksiklikler tam olarak istediğiniz özgür telefona ulaşmanıza engel olacaktır.

Android Telefonların Kötü Yanları ve Dezavantajları Nelerdir?

Android akıllı telefon kullanıcıları her ne kadar iOS işletim sistemini kullananlara göre daha özgür olsalar da kullanıcıların bu özgürlüğü de yetersiz buldukları bir gerçek. Zira cihazlarının daha fazla detayını kontrol etmek ve özelleştirmelerle yepyeni bir Android deneyimi elde etmek isteyenler mutlaka root atmak zorunda kalıyorlar ve bu defa da garantinin bozulması gibi olumsuz bir etkiyle karşılaşılıyor.

Halbuki Android'de gerçekleşecek olan sadece bir kaç yenilik ile tamamen özelleştirilmiş bir sistem elde etmek mümkün olacaktır ve sizler için Android'de bulamayacağınız bu cidden ihtiyaç duyulan özelliklere kısaca değineceğiz. Yazımızı okumaya devam edin.

Varsayılan Uygulamaları Silmek Mümkün Değil

Android cihaz üreticilerin cihazlarına kendi hazırladıkları pek çok yan uygulamayı yüklemeleri ve bunların kullanıcılar tarafından kaldırılamaması karşılaşılan en büyük sorunlardan birisi denilebilir. Bilhassa Samsung gibi üreticilerin bu konuda işi biraz abartması nedeniyle kullanıcılar yok yere RAM, işlemci ve depolama alanı gibi kaynaklardan feragat etmek zorunda kalabiliyorlar. Halbuki bu uygulamaların da silinebilir olması kullanıcıların cihazlarını gereksiz yüklerden kurtarabilmeleri için oldukça değerli olacaktır.

Fakat bu konuda yapılabilecekler de mevcut. Bazı uygulamalarda uygulamayı zorla durdurma ya da silmeden kapatma gibi seçenekler yer alabiliyor. Eğer garantiyi bozarak root yetkisi alırsanız bu uygulamaların pek çoğunu zaten kaldırabiliyorsunuz. Dolayısıyla Google'ın root gerekmeden uygulama silmeye dair bazı çalışmalar yapması gerekli denilebilir.

Detaylı Ses Denetleme Seçenekleri Mevcut Değil

Android cihazınızı aldığınızda zil seslerini, müzik ve video seslerini, alarm seslerini düzenleyebileceğinizi farkedeceksinizdir. Ancak burada da karşımıza bazı sorunlar çıkmaya devam ediyor. Zira uygulamalara ayrı ayrı zil sesleri belirleme ya da uygulamaları ayrı ayrı ses profillerine geçirme gibi detaylı özelleştirmeler Android'de mevcut değil.

Ancak bu konuda da uygulama geliştiricilerin hazırladıkları uygulamalar yardımımıza koşuyor. Smart Volume Control uygulaması ile ses düzeylerine dair detaylı profilleri ayarlayabilir, Light Flow Lite ile cihazınızda bulunan LED uyarı lambasını özelleştirebilirsiniz. Eğer cihazınıza CyanogenMod Android ROM'unu kurarsanız LED ışıklarının kolayca özelleştirilebilir olduğunu da görebilirsiniz. Ancak bu işlem root gerektirdiğinden garantinizin bitmesine sebep olacaktır.

Uygulama İzinlerini Değiştirmek İmkansız

Android cihazınıza kurduğunuz uygulamaların hangi izinleri kullandığını kolaylıkla görebiliyorsunuz ancak bu izinler üzerinde değişiklikler gerçekleştirmek maalesef mümkün değil. Zira buna ne cihaz üreticileri kendi özelleştirilmiş Android'lerinde izin veriyorlar ne de Google saf Android işletim sistemi barındıran cihazlarında böyle bir destek veriyor.

Her ne kadar Google bir dönem AppOps adlı bir uygulama vasıtasıyla bu özelliği sunmuş olsa da en son Android sürümünde AppOps yer almıyor ve sadece çetrefilli yollarla açılabiliyor. Pek çok kullanıcının beğendiği bu uygulamanın kaldırılması pek hoş olmadı ancak Google bu konuda uygulamanın hiç bir zaman resmi olarak sunulmadığı açıklamasında bulundu.

SD Kart Desteği Sınırlı

Telefon ve tabletlerimize çok sayıda uygulama kurduğumuz ve bir yandan da müzikler, videolar ile depolama alanımızı bitirdiğimiz bir gerçek. Aslında Android bu gibi durumlar için SD kart kullanımını destekliyor ancak yüklenen uygulamaların her zaman ilk olarak iç hafızaya kaydedilmeleri ve daha sonra SD karta aktarılmaları gerekliliği alan yönetimini biraz meşakkatli hale getiriyor.

Pek çok yan uygulama ise uygulamalarınızı SD kartınıza taşımak için destek sunuyor. Fakat özelliğin direkt olarak Android'de bulunması tabii ki çoğu kullanıcının dileği. Eğer uygulama taşımak istemiyorsanız resim ve videolarınızı SD karta atmayı da deneyebilirsiniz.

App 2 SD uygulaması ile uygulama taşıma sorununu kolayca çözebilirsiniz.

Masaüstü PC'ler İle Entegrasyon Sorunları

Cihaz üreticilerinin Kies ya da LG PC Suite gibi yazılımları kullanıcılara cihazla birlikte verdikleri bir gerçek fakat Nexus 5 gibi direkt saf Android içeren telefonların bilgisayara bu kadar kolay bağlanamadığı da ortada. Zira masaüstü ile entegrasyon yedekleme işlemlerinin daha sorunsuzca çözülmesinde kullanılabiliyor.

Pek çok masaüstü ve Android bağlantısı sağlayan uygulama yine uygulama geliştiriciler tarafından sunuluyor ancak bunların ücretli olmaları ya da kısıtlı özellikler sunmaları yine sistemin dezavantajları arasında yer alıyor. Eğer iTunes gibi tam kapsamlı bir yazılım arıyorsanız özellikle saf Android kullanan ya da ROM yüklenmiş cihazlarla bunu gerçekleştiremeyeceğinizi unutmayın.

AirDroid uygulamasıyla bu işi kolayca yapmanızın mümkün olduğunu da söylemek gerek.

YORUMLAR