Android İçin En İyi 8 Sözlük Uygulaması

Eskiden sözlük deyince aklımıza kocaman, kalın ve ağır kitaplar gelirdi. Hepimizin evinde eminim bu tarz büyük sözlüklerden bulunmuştur. Fakat artık her şey gibi sözlükler de cebimize girecek kadar küçüldü.

Android İçin En İyi 8 Sözlük Uygulaması

Eskiden sözlük deyince aklımıza kocaman, kalın ve ağır kitaplar gelirdi. Hepimizin evinde eminim bu tarz büyük sözlüklerden bulunmuştur. Fakat artık her şey gibi sözlükler de cebimize girecek kadar küçüldü.

Şimdi ise sözlük deyince aklımıza bir takım belli internet sözlükleri geliyor. Bu da aslında çok normal çünkü artık teknoloji çağında yaşıyoruz. Kağıt ve kalem artık neredeyse gereksiz hale geldi. Kitaplar ve defterler gibi sözlükler de mobil cihazlarımıza girdi. Bir açıdan bu çok güzel bir şey çünkü nereye gidersek gidelim yanımızda o ağır kitapları taşımak zorunda kalmadan sözlük taşıyabiliyoruz. Hatta bu sayede yurtdışına çıkmak için yabancı dil bilmeye bile gerek kalmadı çünkü hemen bir kelimenin karşılığına anında bakıp konuşabiliyoruz.

Şu anda Android cihazlarınızda da kullanabileceğiniz pek çok başarılı sözlük uygulaması var. Biz de bugün sizler için bunların arasından en iyi 8'i seçtik.

Çevrimdışı Sözlük

Adından da anlayabileceğiniz gibi nereye giderseniz gidin, internet ihtiyacı olmadan Türkçe'den İngilizce'ye ve İngilizce'den Türkçe'ye çeviri yapabileceğiniz, kelimelerin anlamına bakabileceğiniz bir sözlük Çevrimdışı Sözlük.

İçerisinde yaklaşık yüz bine yakın İngilizce ve bir o kadar da Türkçe sözcüğün bulunduğu sözlük üzerinden bu kelimelerin karşılıklarına bakabiliyorsunuz. Ayrıca sesli olarak nasıl söylendiğini de dinleyebiliyorsunuz.

Uygulama ile son aradığınız 20 kelime hafızada tutuluyor böylece hızlıca erişebiliyorsunuz. Uygulamayı ilk indirdiğinizde veritabanı varsa SD karda yoksa telefona iniyor, böylece çevrimdışı olarak kullanabiliyorsunuz.

Google Translate

Sözlük deyince elbette aklımıza ilk gelen uygulamalardan bir tanesi de Google Translate. Google tarafından geliştirilmiş olan bu popüler çeviri servisi, herkeste bulunması gereken bir uygulama diye düşünüyorum.

Google Translate şu anda 90 farklı dil için çeviri desteği sunuyor. Bu diller arasında sadece kelime değil aynı zamanda metin çevirisi de yapabiliyorsunuz. Bu yüzden yurtdışına çıkmayı düşünüyorsanız çok işinize yarayacaktır.

Ayrıca çevrilen metinlerin sesli olarak okunuşlarını da duyma şansına sahipsiniz. Hatta kameranızla çektiğiniz bir yazıyı bile istediğiniz dile çevirebiliyorsunuz. Kısacası en iyi çeviri uygulamalarından birisi Google Translate.

İngilizce Türkçe Sözlük

Bir diğer sözlük uygulaması olan İngilizce Türkçe Sözlük şu anda mobil cihazlarınızda bulabileceğiniz en iyi sözlük uygulamalarından bir tanesi. Özellikle İngilizce öğrenmek için bu uygulamadan yardım alabilirsiniz.

Nereye giderseniz gidin sürekli olarak yeni kelimeler ezberleyip anlamlarını öğrenebileceğiniz bir uygulama arıyorsanız İngilizce Türkçe Sözlük aradığınız şey olabilir. Gerçekten gelişmiş özelliklere sahip olduğunu da söylemeliyim.

Uygulamada şu anda 200 binden fazla kelime ve terim bulunuyor. Bununla birlikte bu kelimelerin sesli telaffuzları, yazım önerileri ve daha iyi anlamanız için örnek cümleler de uygulamada bulunan özelliklerden bazıları.

Sesli Sözlük

Şu anda en çok kullanılan çevrimiçi sözlük servislerinden birisi olan Sesli Sözlük'ü herkes biliyordur diye düşünüyorum. Artık bir mobil uygulaması da var ve ücretsiz olarak indirebiliyorsunuz.

Sesli sözlük'ün en önemli özelliği 20 farklı dilde 20 milyon kelimenin çevirisini aksanlarıyla birlikte size sunabiliyor olması diyebilirim. Ayrıca bir kelimenin anlamıyla birlikte onunla ilgili video ve resimlere de erişebiliyorsunuz.

Uygulamanın bir diğer başarılı özelliği ise makaleleri çevirebilme özelliği. Bu sayede dilediğiniz bir yabancı dilde yazılmış makaleyi kolaylıkla çevirebiliyor ve kendi dilinizde okuma şansına sahip olabiliyorsunuz.

Tureng Sözlük

Bir diğer başarılı sözlük uygulaması olan Tureng de yine aslında bir web servisi. Fakat artık bir mobil uygulaması da var ve bu sayede nerede olursanız olun Türkçe-İngilizce kelime anlamlarına bakabiliyorsunuz.

Türkiye'nin en kaliteli sözlüklerinden birisi olan Tureng gayet hızlı çalışıyor ve içerisinde 3 milyondan fazla kelime barındırıyor. Bununla birlikte kelimelerin okunuşlarını farklı aksanlarda da dinleyebiliyorsunuz.

Uygulamanın diğer öne çıkan özelliklerinden bazılarını ise, sesli arama yapabilme, farklı dillerde arayüzleri, otomatik tamamlama, otomatik tamamlamayı kapatabilme arama geçmişini görebilme şeklinde sayabiliriz.

Zargan Sözlük

Bir diğer başarılı  ve popüler web sözlük servisi olan Zargan'ın da mobil uygulaması mevcut. Android cihazlarınıza bu uygulamayı ücretsiz olarak indirip kullanabiliyorsunuz.

Zargan da yine kullanıcılara hem  Türkçe İngilizce sözlük hem de İngilizce Türkçe sözlük sunuyor. Uygulama ile kolayca aradığınız kelimeyi bulabiliyor ve karşılığını aşağıda hızlı bir şekilde görebiliyorsunuz.

Zargan sözlük'ün en önemli özelliği ise hukuk, tıp, sağlık, bankacılık, finans, inşaat, mimarlık, mühendislik, otomotiv, muhasebe, bilişim ve bilgisayar terimleri ve deyimler gibi alanlarda ve teknik terimlerde diğer sözlüklere göre daha kuvvetli olması diyebilirim.

Merriam – Webster Dictionary

Bir diğer sözlük uygulaması olan Merriam – Webster dünyaca ünlü bir İngilizce sözlük servisinin mobil uygulaması. Bu uygulamayı listeye almamın sebebi ise zaman zaman İngilizce bir kelimenin kendi dilindeki tanımını öğrenmeye de ihtiyaç duyabilmemiz.

Bu uygulama da yine İngilizce öğrenmek isteyenlerin çok işine yarayacağını düşündüğüm bir uygulama. Geniş bir kelime veritabanına sahip olan uygulama üzeirnden bir İngilizce sözcüğün İngilizce açıklamasını ve anlamını görebiliyorsunuz.

Uygulama size sadece kelimenin İngilizce açıklamasını değil aynı zamanda sesli telaffuzunu, örnek cümlelerini, eş anlamlı ve karşıt anlamlı kelimelerini de veriyor.

TDK Büyük Türkçe Sözlük

Tıpkı Merriam-Webster gibi TDK Büyük Türkçe Sözlük'ün listemizde yer bulmasının sebebi de zaman zaman bir kelimenin kendi dilindeki karşılığını görme ihtiyacı hissetmemiz. TDK'nın Büyük Sözlüğü de bu konuda çok işinize yarayabilir.

Türk Dil Kurumu tarafından hazırlanan Büyük Türkçe sözlük için geliştirilmiş olan bu uygulama bütün kelimelerin anlamını oradan çekiyor. Bu sözlükte bütün Türkçe kelimelerin Türkçe anlamlarını bulabiliyorsunuz.

Bununla birlikte sözlükte bilim, sanat, spor terimleri ile yer ve kişi adları da bulunmaktadır. Ayrıca bütün kelimelerin bölge ağızlarnda kullanılan karşılıkları da yine bu sözlükte mevcut.

YORUMLAR