Android 6.0 Marshmallow Özellikleri ve Çıkış Tarihi

Android 6.0 ile birlikte gelecek değişiklikler, özellikleri ve bu sürümün çıkış tarihini sizler için araştırdık.

Android 6.0 Marshmallow Özellikleri ve Çıkış Tarihi

Geçtiğimiz günlerde sizlere şimdiye dek Android M olarak adlandırılmış olan yeni Android sürümünün yani Android 6.0'ın Android 6.0: Marshmallow adıyla yayınlanacağını Android M'nin Resmi Adı Belli Oldu: Marshmallow haberimizle aktarmıştık. Yeni Android sürümüyle birlikte pek çok yenilik bizleri bekliyor olacak ve bu yeniliklerin bazıları direkt olarak kullanıcıların farkedeceği yenilikler olurken bazıları da arkaplanda çalışan servislerle ilgili olacak.

Tabii ki tam olarak neyle karşılaşacağımızı bilmek için Android 6.0 Marshmallow'un özelliklerine, beklenen çıkış tarihine ve hangi cihazlara ne zaman geleceğinin bilgilerine ulaşmaya çalıştık. Elde ettiğimiz tüm bilgileri bu rehberimizin devamında görebilirsiniz. Sizin de bizim kadar Android 6.0'ı beklediğinizi bildiğimizden dilerseniz hemen adım adım ilerleyelim.

Android 6.0 Marshmallow'un Temel Değişiklikleri ve Özellikleri

Detaylı Uygulama İzinleri

Android 6.0 ile birlikte gelen en etkileyici özelliklerden birisinin geliştirilmiş uygulama izinleri olduğunu belirtmem gerek. Zira bu izin seçenekleri sayesinde bir uygulamayı cihazınıza kurduğunuzda illa ki tüm istediği izinleri vermek zorunda kalmayacaksınız. Bir uygulamanın beğenmediğiniz izinlerini vermeden onu yüklemek mümkün olacak fakat o izini gerektiren bir işlev çalıştığında kullanıcıya bir defalık yahut devamlı olarak o izni vermek isteyip istemediği de sorulacak.

Gelişmiş Parmak İzi Okuma Yetenekleri

Android 6.0 ile birlikte parmak izi sensörlerinin işleyişini ve güvenliği arttıracak pek çok arkaplan kod değişikliği gerçekleştirilecek. Böylelikle hem arayüz ve parmak izi sensörlerinin uyumunun arttırılması hem de daha yüksek güvenlik imkanları hedefleniyor. Bu noktada alınan bazı izinler üzerinde de değişiklikler olacağı yine Google tarafından belirtiliyor. Ayrıca önceki sürümlerde tam olarak resmi bir parmak izi okuma desteği olmaması sorunu ortadan kaldırılarak üreticilere de bu konuda destek sağlanacak.

Görsel Sesli Mesaj Uygulaması

Aslında bu özelliğin ülkemizde pek aktif olacağını sanmasak da yine de görsel sesli mesaj uygulamasına değinmek gerek. Bu uygulamayı kullanarak (ki kullanmak için operatörlerin destek sunması gerekiyor) sesli mesajlarınızı bir arayüz üzerinden hazırlayabiliyor, dinleyebiliyor ve gönderebiliyorsunuz. Şu anda sesli mesaj servislerinin sadece sesli olarak menü hizmetleri sunduğunu düşünürsek görsel olarak onları yönetebilmek hoşunuza gidecektir. Lakin ilk etapta sadece iki yabancı operatörün bu özelliği desteklemesi bekleniyor.

Döndürülebilir Ana Ekran

Pek çok Android cihaz üreticisi kendi inisiyatifini kullanarak ana ekranın zaten döndürülebilir olmasını sağlıyordu. Hatta sonradan yükleyebileceğiniz launcher uygulamaları da bu konuda destek veriyordu. Ancak Android M ile birlikte ilk defa döndürülebilir ana ekran bir sistem özelliği olarak karşımıza çıkacak.

Daha Aydınlık Bir Arayüz

Google'ın hazırladığı Android sürümlerinde daima siyah bir arkaplan olurdu ve üreticiler kullanıcıların bundan kurtulabilmesi için kendi beyaz menü temalarını Android'in üzerine giydirirlerdi. Bu defa anlaşılan o ki Google siyah menü renklerinden sıkılan kullanıcıları düşünmüş ve siyahın yanına bir de beyaz bir tema seçeneği sunmuş. Android 6.0 ile birlikte uzun yıllardır görmekten sıkıldığımız arayüzde biraz değişiklik olması oldukça eğlenceli olacak.

Uygulama Çekmecesi Artık Dikey

Android 6.0 Marshmallow ile birlikte uygulama penceresinde yer alan uygulamalar artık sağa sola sayfa kaydırarak değil yukarı aşağı kaydırmalar ile görüntülenecekler. Ancak bu özelliğin üreticilerin kendi inisiyatifleriyle değiştirilmesi ihtimali de her zaman var. Android 6.0'ın ilk betalarında Google biraz daha farklı bir listeleme yöntemi denemişti ancak negatif geribildirimler nedeniyle bu tür standart bir çözüme geri dönüldü.

Ekran Görüntülerini Silebilme

Android cihazınızı kullanarak bir ekran görüntüsü aldığınızda, bildirimler penceresinde o ekran görüntüsünü paylaşabileceğiniz bir buton da yer alıyor. Ancak önceki sürümlerde burayı kullanarak o görüntüyü silmek maalesef mümkün değildi. Android Marshmallow ile birlikte bu sorun çözülüyor ve bildirimler çekmecesi üzerinden ekran görüntülerini silmek mümkün hale geliyor.

Durum Çubuğu Düzenlemeleri

Android'in varsayılan Google sürümlerinde durum çubuklarında yer alacak nesnelerin hangilerinin olup olmayacağını belirlemenin yolu yoktu. Ancak Android 6.0 ile birlikte burada yer alan kontrollerin hangilerinin olup olmayacağını kendiniz belirleyebileceksiniz. Fakat pek çok kullanıcı hali hazırda üreticilerin kendi launcher uygulamalarını kullandığı için bu eksikliği sadece Nexus serisi kullanıcılarının gördüğünü de belirtmek lazım.

Ağ Ayarlarını Sıfırlama

Android'in yeni sürümüyle birlikte artık yedekleme ve sıfırlama menüsü içerisinde ağ ayarlarını sıfırlama adlı bir seçenek daha olacak. Böylece WiFi, veri bağlantısı ve Bluetooth gibi tüm bağlantı teknolojilerine dair cihazınızda bulunan şifre, kullanıcı adı ve bağlantı seçenekleri tek seferde tamamen unutulabilecek.

Uygulamalar Üzerine Tarayıcı Sekmesi Açma

Android Marshmallow'un bir diğer dikkat çekici yanı ise artık bir uygulama içerisinden web bağlantısına tıkladığınızda tamamen yeni bir Chrome penceresi ve uygulamasına geçiş yapmanızın gerekmemesi. Bu özellik sayesinde tıkladığınız web bağlantıları direkt olarak o uygulamanın üzerine bir katman olarak açılacak ve çok kısa sürede yeniden uygulamaya dönmek mümkün hale gelecek.

Bağlantıları Uygulamalarla Eşleştirebilme Yeteneği

Bir video, oyun, uygulama veya başka türdeki bağlantıya tıkladığınızda Android'in önceki sürümlerinin o bağlantıyı hangi uygulama ile açmak istediğinizi sorup durması bazen rahatsız edici olabiliyor. Android 6.0 ise bu konuda çok daha gelişmiş bir tanımlama yeteneği kullanacak ve kullanıcılara her defasında o içeriği hangi uygulamayı kullanarak açmak istediğini sormayacak. Örneğin bir YouTube bağlantısına tıkladığınızda artık anında kendinizi YouTube uygulamasında bulabileceksiniz.

Daha Uzun Süreli Pil Ömrü

Artık Android'in uzun süreli kullanmama durumlarında bunun farkına varması ve arkaplan hizmetlerini yavaşlatması mümkün olacak. Örneğin gece boyunca telefonunuza dokunmadığınızda artık Android uzun süredir çalıştırılmadığını farkedecek ve gece süresince arkaplan servislerini daha az çalıştırarak pil tasarrufu yapacak. Uzun vadeli stand-by beklemeleri esnasında bunun pil ömrünü oldukça arttıracağından bahsediliyor.

Android Pay ile Ödeme Kolaylığı

Android Pay, ödemeleri daha kolay ve hızlı hale getirmek için tasarlanmış Google'ın yeni mobil ödeme sistemi. Bugün ABD'de 700 bin'in üzerinde mağazada kullanılabilir olan bu ödeme yöntemi basitlik, güvenlik ve hızlılık sağlamayı hedefliyor. Eğer NFC özelliğine sahip bir akıllı telefona sahipseniz Android Pay hizmetini kullanabiliyorsunuz. Tek sorunumuz bu özelliğin henüz Türkiye'de yaygınlaşmaması. 

Android 6.0 Marshmallow Çıkış Tarihi

Şu anda Nexus 5, Nexus 6, Nexus 9 ve Nexus Player cihazları için Android 6.0'ın 3. önizleme sürümü kullanılabilir durumda. Ancak son ve kullanıma hazır sürümün 2015 sonbahar aylarında yayınlanacağı resmi olarak belirtildi.

Güncelleme: Google Nexus 2015 etkinliğinde, 5 Ekim 2015 tarihinde Nexus cihaz kullanıcılarının Android 6.0 Marshmallow'a geçecekleri belirtildi.

Fakat bu resmi sürüm Nexus cihazlara geleceği için diğer üreticilerin Android 6'yı kendi cihazlarına adapte etmeleri için bir süre daha beklememiz gerekecek. Bazı üreticilerin bu adaptasyon sürecini oldukça uzun tutabilmeleri nedeniyle en iyi ihtimalle 2016'nın başına kadar beklemek normal sayılabilir.

Android 6.0 Marshmallow ile ilgili daha fazla bilgiye erişmek isterseniz aşağıdaki bağlantıları kullanarak konuya dair ürettiğimiz içeriklere de göz atabilirsiniz.

Android 6.0 Marshmallow Şimdiye Kadar Tasarlanan En Güzel Yükleme Ekranına Sahip

Android 6.0 Marshmallow Duvar Kağıtları Yayınlandı, Hemen İndirin

YORUMLAR