Akıllı Telefonunuzu Satmadan Önce Yapmanız Gerekenler

Güvenlik her şeyden önce geliyor. Bu yüzden akıllı telefonunuzu satmadan önce almanız gereken güvenlik önlemlerini sizler için derledik.

Akıllı Telefonunuzu Satmadan Önce Yapmanız Gerekenler

Artık zamanı geldi ve akıllı telefonunuzu yepyeni bir modelle değiştirme kararı aldınız. Firmaların her sene bir öncekinin üzerine ufak tefek özellikler koyarak kullanıcılara „tüm telefonlara hükmedecek tek bir telefon“ mantığıyla pazarlama yapmasını da göz önüne aldığımızda akıllı telefonların değişim döngüleri bir hayli sıklaştı. Yıllar önce 3-4 seneden aşağı kullanılmayan telefonların yerini neredeyse 2 yıl bile dolmadan değiştirilen akıllı telefonlar aldı.

Günümüzün akıllı telefonları geçmişte kullandığımız „telefon“lara kıyasla çok daha güçlü ve çok yüksek kapasiteli veri depolama şansı sunmakta. Hal böyle olunca kullanıcılar da ele geçirilmesi durumunda tehlike yaratacak daha çok veriyi bu cihazlar üzerinde depoluyor.

Akıllı telefonlar üzerinde yaptığımız şeylere şöyle bir değinirsek; özel fotoğraflarımızı depoluyoruz, kişi bilgilerimizi saklıyoruz, finans işlemlerimizi yürütüyoruz, elektronik postalarımıza göz atıyoruz, profesyonel ve kişisel notlar alıyoruz, mesaj atıyoruz, sosyal medya hesaplarımızı kontrol ediyoruz ve daha birçok şey. Bir de bu bilgilerin ele geçirildiğini düşünün! Ya da düşünmeyin ve yazımıza göz atın.

Tamindir ekibi olarak telefonunuzu satmadan önce verilerinizi güvenli bir şekilde silme yollarını sizler için derledik. Listemizde yer alan, uygulaması son derece kolay olan yöntemleri deneyerek telefonunuzu satmadan önce kişisel verilerinizi silme işlemlerinizi gerçekleştirebilir ve potansiyel tehditleri ortadan kaldırabilirsiniz.

1- Tüm bilgileri yedekleyin

Verileri yedekleme telefonunuzu satmaya karar vermeden önce de yapmanız gereken işlemler arasında yer alıyor. Çalınma veya kaybolma durumuyla karşılaştığınızda, yedeklemiş olduğunuz verileri sizin için hayati önem teşkil edebilir. Fakat yine de telefonunuzu satmadan önce bir kez daha verilerinizi yedeklemeniz yararınıza olacaktır.

Apple kullanıcıları cihazlarını bilgisayara bağlayarak iTunes üzerinden verilerini kolayca yedekleyebilir. Buna ek olarak eğer bilgisayar ile bağlantı kuramayacak durumdaysanız iCLoud hesabınız üzerine de verilerinizi saklayabilirsiniz. Son olaylardan sonra iCloud’a karşı temkinli yaklaşıyorsanız buradaki bağlantı üzerinden iCloud verilerinizi güvenle saklama konusunda yardım alabilirsiniz.

Android kullanıcılar da ayarlar menüsünden yedekleme işlemlerini rahatlıkla tamamlayabilir. Bu amaç için kullanabileceğiniz pek çok alternatif uygulama da sunuluyor. Titanium, G Cloud Backup ve Helium uygulamarı Android kullanıcılarına veri yedekleme konusunda bir hayli yardım edecektir.

2- Tüm kişisel bilgilerinizi ve medya dosyalarınızı silin

İlk adımı uyguladıktan sonra yapmanız gereken şey cihazınızda bulunan tüm kişisel bilgilerinizi ve medya dosyalarınızı silmek olmalıdır.

Platform farkı gözetmeksizin Android, iOS, Windows Phone ve BlackBerry’ler kullanıcılara fabrika ayarlarına büyük ölçüde dönme şansı veriyor. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra cihazınızın hafızası, depolanan fotoğraflar ve videolar, yüklü uygulamalar, e-posta adresleri ve rehber gibi hassas bilgileri içeren fonksiyonlar bir noktaya kadar temizlenmiş olacak. Lookout firmasının kullanıcı güvenliği departmanından Alicia diVittorio fabrika ayarlarına dönmenin özellikle SD kartlardaki tüm bilgileri silmediğini dile getiriyor.

Her ne kadar iOS cihazlarda sunulmasa da SD kart uyumlu cihaz sahipleri tüm kişisel verilerini SD kartları üzerinde saklayabilir. Bunu yaparsanız sakın kartınızı satacağınız cihazda unutmayın!

Bu noktada Android sahiplerine kötü bir haberimiz var. McAfee çevrimiçi güvenlik uzmanı Robert Siciliano özellikle Android cihazların veri güvenliği konusunda daha hassas olduğunu dile getiriyor. Format atılmış cihazlardaki bazı bilgileri kolayca geri getirebildiğini iddia eden Siciliano bu konuda kullanıcılara Lookout gibi uygulamaları kullanmalarını öneriyor.

3- SIM kartınızı iyi tanıyın

Cihaz değişikliği yapacaksanız SIM kartınızın fiziksel özelliklerini iyi bilmeniz gerekiyor. An itibariyle pek çok üretici micro-SIM kullanmakta. Fakat iPhone 5, iPhone 5S ve Moto X gibi cihazlar micro-SIM yerine nano-SIM denilen ve daha da ufaltılmış bir kart kullanmakta.

Kullanıcılar için bu kartlar arasında geçiş yapmak sorun olabilir. Bazı kullanıcılar SIM kartı kesme işlemini başarıyla gerçekleştirse de tecrübesiz kullanıcıların işi bilen birinden yardım alması daha doğru olacaktır. Unutmayın, bir milimetrelik hata payı bile kartınızdaki tüm bilgilerin kaybolmasına sebep olabilir.

Bulut Verilerinizi Güvende Tutmak için İpuçları

YORUMLAR