Akıllı Telefonlarınızı Güvende Tutacak 10 Öneri

Akıllı telefonlarınızın güvende kalması ve güvenli kullanım için gerekli 10 adet öneri ile sizler de cihazlarınızı çok daha güvenli olarak kullanabilirsiniz.

telefon-guvenligi

Yaşantılarımızın vazgeçilmez birer parçaları haline gelen akıllı telefonlar, yanlış kullanıldığında ya da kullanmayı bilmeyen ellere geçtiğinde başımıza bir çok dert açabiliyor. Kendi cihazınız dahi olsa bilmeden işlem yapılmaması gerektiğinin altını önemle çizerek, akıllı telefonlarınızı daha güvenli kullanabilmeniz için sizlere 10 adet öneri sunacağız.

Kendiniz, çocuğunuz, bir arkadaşınız ya da herhangi birinin elinde iken çok yararlı olabileceği gibi oldukça fazla baş da ağrıtabilecek cihazlar olan akıllı telefonlarınızı kendinize özel kullanmak ve güvenlikliklerini sağlamak da tamamen sizin elinizde. Bu nedenle akıllı telefonlarınızı kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar bulunuyor.

Yapabilecekleriniz ve yapmamaız gerekenler şeklinde olan önerilerimiz sayesinde siz de akıllı telefonlarınızı daha güvenli kullanabilir ve akıllı telefon nedeniyle başınızın yanmasını önleyebilirsiniz.

Ekran Koruyucu Şifresi Kullanın

telefon-guvenligi1

Fotoğraflardan tutun e-postalarınıza kadar tüm verilerinizi içerisinde barındıran ve telefonu alacak kişinin basitçe ulaşabileceği bu bilgileri korumak amacıyla akıllı telefonuz üzerinde ekran koruyucu kullanmanız yararınıza olacaktır.

Sürekli aç kapa yaptığımız ekran kilidi zaman zaman can sıkıcı olmasına ve yakın arkadaşlarımızın bir çoğunun bu kilidi ezbere bilmesine rağmen, istemediğiniz kişilerin cihazınızdaki önemli verilere erişimini engellemek amacıyla kullanmanız gereken önemli güvenlik önlemlerinden bir tanesi.

Akıllı Telefonun Temel Güvenlik Ayarlarını Değiştirmeyin

telefon-guvenligi2

Akıllı telefon kullanımı konusunda deneyimli bir kullanıcı değilseniz güvenlik ayarlarını etkileyecek değişiklikler yapmamak her zaman daha güvenli bir kullanım gerçekleştirmenizi sağlar. Bildiğiniz üzere iOS'da "Jailbreak" ve Android üzerinde "Rootlama" gibi işlemler yapılarak standart işletim sistemlerinin izin vermediği pek çok işlem yapabilmenizi sağlıyor.

Root Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?
NASIL YAPILIR

Root Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?

Root nedir, ne işe yarar, nasıl yapılır soruları özellikle yeni bir Android akıllı telefon satın alıp kısıtlamalardan kurtulmak, cihaza tam erişim elde etmek isteyenlerin yönelttiği soruların başında gelmektedir.

Fakat bu işlemden sonra cihazlarınızın güvenlik ayarları değişecek ve farklı türde karşılaşabileceğiniz güvenlik sorunlarına karşı çaresiz kalabileceksiniz.

Uygulama Yüklemek için Güvenilir Kaynaklar Tercih Edin

telefon-guvenligi3

Akıllı telefonlar üzerinde kullandığımız farklı tür ve kategorideki uygulamaları her zaman güvenli kaynaklardan indirmek kullanıcıların yararına olacak bir hareket. Bunun için iOS'un Apple Store'u ve Android'in de Google Play Store'u bulunuyor. Fakat zaman zaman farklı kaynaklar üzerinde de uygulamaların APK'larını bulabiliyor olabilirsiniz.

Bu tür farklı kaynaklardan uygulama indirmeden önce hem uygulama indireceğiniz kaynak hem de indirmek istediğiniz uygulama hakkında bir süre araştırma yaparak güvenilir olmadıklarını öğrenmeniz akıllı telefonunuzn daha güvenli kalmasını sağlar.

Uygulama ve oyun indirmeden önce mutlaka kaynak ve uygulama araştırması yapmanızı tavsiye ederim. Android ve iOS'un kendi resmi uygulama mağazaları üzerinden uygulama indirirken dikkat etmeniz gereken noktalara aşağıdaki maddelerde değimeceğiz.

Uygulamaları Telefonunuza Yüklemeden Önce Çalışması İçin İstenen İzinleri Kontrol Edin

telefon-guvenligi4

Pek çok kullanıcının malesef uygulama yükleme ekranında dikkat etmediği ya da önemsemediği konulardan bir tanesi de uygulamaların çalıştırılması için istenen izinler. Yükleme ekranında karşınıza çıkan bu izinler ekranında onay vermeniz durumunda kurulum gerçekleşiyor fakat istenilen izinlere göz atmadığınız durumda uygulamanın çalışması için gerekli olmayan izinler bile verilip sisteminizde çalışıp, bir çok verinizi elde edebiliyor.

Bu izinleri bazı uygulamalar kötü amaçlı olarak kullanırken bazıları ise veri toplama amacıyla zaman zaman ekstradan isteyebiliyor. Fakat siz izin vermediğiniz sürece uygulamalar bu izinleri elde edemiyor. Bu nedenle uygulama yükleme ekranındaki izinlere mutlaka göz gezdirmenizi tavsiye ediyorum.

Uygulama Marketi Üzerinde Kredi Kartı Kullanımı

telefon-guvenligi5

Akıllı telefonlarınıza ücretli uygulama alabilmek için tanımladığınız kredi kartlarınızı sanal kart ve düşük limitli olarak ayarlamanız yaşayabileceğiniz güvenlik sorunlarında sizi büyük risklerden koruyacaktır. Fakat sadece ücretsiz uygulamalar kullanmayı tercih ediyorsanız, uygulama marketler üzerindeki hesaplarınıza kredi kartı tanımlama yapmadan kullanabilirsiniz.

Eğer tanımlama yaparak kredi kartınızı ücretli uygulama alımı ve uygulama içi alışverişler için kullanıyorsanız, her ay kredi kartı ekstresinizi kontrol ederek oluşabilecek yanlışlıkları kontrol edin ve bir farklılık sezdiğinizde gerekli itirazı gerçekleştirin.

Kredi kartı tanımlı cihazlar üzerinde en çok başa gelşen çocukların cihazı kullanarak uygulama marketi üzerinde alışveriş yapması olayıdır. Bunun önüne geçen uygulama marketleri ebeveyn kontrolü özelliği sayesinde çocukların alışveriş yetkisini kısıtladı ve böylece aileleri beklenmedik şekilde büyük gelecek olan faturalardan da kurtarmış oldu.

Güncellemeleri Zamanında Yapın

telefon-guvenligi6

Akıllı telefonlarınızdaki uygulamaların sürekli güncellendiği bir gerçek ve çok fazla uygulama sahibi kullanıcıların bu güncellemelerden baydığı da açık. Fakat uygulamaların her zaman son sürümlerini kullanmanız güvenlik açısından önem taşıyor.

Zira uygulamaların güncelleme alma sebepleri arasında bulunan açık ve hataların düzeltilmesi oluyor. Bu nedenle en güncel uygulama sürümünü kullanmak daha sağlıklı ve sorunsuz uygulamalar kullanmanızı sağlıyor. Bu nedenle eğer evinizde WiFi bağlantısı bulunuyorsa düzenli aralıklarla güncellemeleri yapmanızı tavsiye ediyorum.

Akıllı Telefonunuzdaki Dosyaların Yedeğini Alın

telefon-guvenligi7

Akıllı telefonunuzda yaşayacağınız bir arıza, bozulma ya da virüs bulaşması gibi durumlar sizin için çok önemli olan verileri kaybetmenizle sonuçlanır. Bu tür durumlarda akıllı teknik servise verdiğinizde genellikle fabrika ayarlarına getirilmiş şekilde geri gelir. Bu yüzden sahip olduğunuz pek çok önemli veriyi de beraberinde kaybetmiş olursunuz.

Android Telefon Yedekleme Nasıl Yapılır?
NASIL YAPILIR

Android Telefon Yedekleme Nasıl Yapılır?

Akıllı telefonunuzun kaybolması, çalınması veya hasar görmesi durumunda o güne kadar çektiğiniz tüm video ve fotoğrafların, rehberinizin ve verilerinizin de uçup gitmesini istemezsiniz değil mi? Geri getirilmesi imkansız olan anılarınızı, bir daha numarasını alma şansınız olmayan kişileri, önemli dokümanlarınızı kısacası tüm hassas verilerinizi tek dokunuşla yedekleme şansına sahipsiniz.

Bu nedenle sizin için gerçekten önemli olan fotoğraf, video, döküman ya da dosyaları ister kablolu bağlantı ile bilgisayarınıza ya da bir diske, isterseniz de internet üzerinden bir bulut dosya depolama servisine yedeklemeniz, yaşayacağınız problemlerden sonra cihazınızdaki veriler silinmiş olsa bile yedeklediğiniz verileri hemen geri getirebiliyorsunuz.

Ortak Kullanıma Açık Kablosuz Ağları Kullanırken Dikkat Edin

telefon-guvenligi8

Şifresiz olarak herkese açık sunulan WiFi ağlarına girip internet kullanmadan önce, bu bağlantıyı sağlayan kişi ya da kurumların güvenilirliğinden emin olmanız akıllı telefonunuz açısından önemli. Zira ülkemizde pek rastlanmasa da bu tür ağlar üzerinde özellikle Amerika'da pek çok hack olayı gerçekleşiyor.

Android Wi-Fi Şifresi Öğrenme (Rootsuz)
NASIL YAPILIR

Android Wi-Fi Şifresi Öğrenme (Rootsuz)

Rootsuz bir şekilde Android Wi-Fi şifresi nasıl öğrenilir? Windows işletim sistemli bilgisayarlarda Wi-Fi şifresini öğrenmek sadece birkaç saniyede mümkün.

Cihazınızı dinleme ve verilerinize erişmeye kadar ilerleyebilen art niyetli kişiler nedeniyle ücretsiz olarak sunulan halka açık WiFi ağlarına bağlanıp internet kullanmadan önce kullanıcıların dikkat etmesini gerektiriyor.

Eğer çok zor durumda kalmadıysanız veya akıllı telefonunuzda 3G internet bağlantısı bulunuyorsa, kaynağını bilmediğiniz WiFi bağlantıları kullanarak internete girmemeniz önemli.

Akıllı Telefonunuzun Uzaktan Yönetim ve Verileri Silme Özelliğini Aktifte Tutun

telefon-guvenligi9

Eğer akıllı telefonunu üzerindeki işletim sistemi güncel ise cihazlarınız üzerinde uzaktan yönetimi aktif ederek ihtiyaç duymanız halinde uzaktan yönetim sağlayabilirsiniz.

Örneğin cihazınız kayboldu ya da çalındı diyelim. Bu tür bir durumda cihazınızdaki tüm önemli verilerin başkalarının eline geçme ihtimali sizi ürkütüyorsa, hemen uzaktan yönetim ile cihazınıza bağlanarak ister alarm çaldırabilir, ister harita üzerinden nerede olduğunu görebilir, isterseniz de cihazdaki tüm verileri silerek cihazınızın ve verilerinizin güvenliğini sağlayabiliyorsunuz.

Özellikle kaybolma gibi durumlarda cihazınızı bulmanızı sağlayan bu özelliği Android ya da iOS cihazlarınıza göre cihazlarınız üzerinden aktif ederek mutlaka sürekli aktifte tutmanız gerekiyor.

Akıllı Telefonunuz Çalınırsa Hemen Bildirin

telefon-guvenligi10

Karşılaşabileceğiniz en kötü senaryolardan bir tanesi olsa da, eğer akıllı telefonlarınız çalınırsa ve çalındığından kesinlikle eminseniz, BTK'nın 7 gün 24 saat hizmet veren 0 (312) 294 94 94 numaralı hattını arayarak IMEI numarası ile birlikte cihazınızın çalındığınız belirtip, akıllı cihazınızın Türkiye GSM operatörlerinde kullanımını kapatabilirsiniz.

Çalınan veya Kaybolan Telefonunuzu Devredışı Bırakma Nasıl Yapılır?
NASIL YAPILIR

Çalınan veya Kaybolan Telefonunuzu Devredışı Bırakma Nasıl Yapılır?

Cep telefonlarımız artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiş durumda. Birçok kişisel bilgimizi tutan bu cihazlar, kaybolduğu veya çalındığı zaman büyük sorunlar yaşayabiliriz.

Böylece cihazınız farklı kişilere satılıp yeni bir hat takıldığında mesaj ile uyarı vererek cihazın çalıntı olduğu yeni kişilere iletilir ve Türkiye GSM operatörlerinde hiç bir şekilde kullanılması mümkün değildir. Eğer IMEI numaranızı bilmiyorsanız cihazınızda tuş takımını açarak *#06# tuşlarına basıp hemen öğrenebilirsiniz. Ayrıca IMEI numaranızı güvenli bir yerde saklamanız da önemli.

Android Telefona Antivirüs Uygulaması Kurmaya Gerek Var mı?
MOBİL

Android Telefona Antivirüs Uygulaması Kurmaya Gerek Var mı?

Android telefona antivirüs uygulaması yüklemeye gerek var mı sorusunun yanıtı, çoğu akıllı telefon ve tabelt kullanıcısı tarafından en fazla merak edilen konuların başında geliyor.

Akıllı telefonlarınızı güvende tutmak için verebileceğimiz ipuçları bu kadardı. Umuyoruz ki sizler için faydalı olmuştur. Siz telefonunuzu güvende tutmak için neler yapıyorsunuz? Aşağıda bulunan yorumlar kısmında düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın. Bunun gibi içeriklere, güncel oyun ve teknoloji haberlerine anında ulaşmak için Tamindir'i takipte kalmayı unutmayın.

YORUMLAR