4.5G Hayatımızda Ne Değiştirecek? İşte 4.5G Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey

İhalesi yeni tamamlanan Türkiye 4.5G frekansı hakkında bilmek istediklerinizi bir blog'da topladık.

4.5G Hayatımızda Ne Değiştirecek? İşte 4.5G Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey

Bildiğiniz gibi Turkcell, Vodafone ve Avea 4.5G ihalesinden birçok hat alarak ayrılmışlardı. Sonuçlanan 4.5G ihalesi artık geliştirilme aşamasını da tamamladı ve 1 Nisan 2016 itibarıyla hizmete girmeye hazır. Heyecanlanıyoruz elbette, ama neden heyecanlandığımızı biliyor muyuz? Nedir bu 4.5G? Bize ne kazandıracak? 4.5G ile erişim hızı artınca bu durum internet paket fiyatlarına nasıl etki edecek? İşte cevapları, artıları ve eksileri.

Dördüncü nesil kablosuz iletişim ağlarına 4G yani 4’üncü Jenerasyon adı veriliyor. Türkiye’de 4G yerine LTE Advanced kullanılacağı için bu isim, 4G yerine 4.5G olarak yeniden tanımlandı.

4.5G Ne kadar hızlı?

Standart 4G bağlantısı, 100Mbps hız vaat ediyor. Ancak 4.5G ya da gerçek adıyla LTE Advanced, 300Mbps (saniyede 37,5MB) ve üzerine çıkabiliyor. 4.5G bize 8GB bir filmi 6 dakikada yükleme şansı sunabiliyor. Günlük hayatımızda bugün kullandığımız 3G şebekeleri eğer yoğun değillerse 25Mbps'lik hıza çıkabiliyor. Ama bu hız asla kesin olarak tecrübe edilebilmiş değil. Yani 4.5G’nin de vaat ettiği hız aslında kağıt üzerinde bir rakam şimdilik.

4.5 G Ne işe yarar?

Aslında bugün NŞA (Normal Şartlar Altında) son derece yeterli olabilen 3G, web dolaşımlarında ve iletişimde işimize yarıyor. Öte yandan 4.5G ile video ve müzik akış hizmetleri daha kesintisiz “buffer” yapmadan çalışacak. Skype, Facebook Messenger ya da Hangouts gibi görüntülü iletişim uygulamaları yüksek görüntü kalitesiyle, takılmadan sohbet etmemize izin veriyor olacaklar. Özellikle büyük ve ağır dosyaları bulut tabanlı depolama sistemlerine indirip yüklerken son derece hızlı olduğu anlaşılacak. 

4.5G'ye geçtiğimizde neler değişecek?

4.5G’li sim kartlarını alan kullanıcılar bankacılık işlemlerinde sıkıntı yaşayabilir. Bunun sebebi de internet ve mobil bankacılık uygulamalarına giriş için kullanılan tek kullanım şifrenin tek bir SIM kartla eşleştirilmesi. Birçok banka internet sitelerinin ana sayfalarından bilgilendirmeler paylaşarak müşterilerine konu hakkında bilgi verdi. Bu bilgileri takip etmekte fayda var.

4.5G bataryalarımızı bitirecek mi?

2G'de telefonun ortalama şarjı 4-5 gün dayanabiliyordu, 3G'ye geçişle birlikte bu tüketim süresi 24 saate kadar düştü ancak 4.5G ile daha fazla video izleyeceğimizi hesaba katarsak yüksek hız ve kesintisiz video deneyimi şarj ömrünü kısmen de olsa azaltabilir.

4.5G bilgisayara gelecek mi?

Akıllı telefonlar aynı zamanda bir modem hizmeti verebildikleri için 4.5G hızını dizüstü bilgisayarlarınızda da kullanmak mümkün olacak. 4.G ile birlikte ADSL zamanla ortadan kalkacak gibi görünüyor. Evdeki fiber internetin hızı ise şuan için değişmeyecek ancak 4.5G'de kotaların artmasıyla fiberde de hem hız hem de kotaların artması da muhtemel bir olasılık. 

4.5G bağlantısı biraz yavaş mı?

3G bağlantısına sahip iki kullanıcı arasındaki telefon görüşmesi bağlantısı ortalama 5 saniyede gerçekleşiyor. 4.5G’de bu rakamın 8 saniyeye kadar çıkması bekleniyor. Bunun sebebi de yeni teknolojinin kullanılmaya başladığı ilk dönemlerde kapsama alanlarının geniş olmaması ve iletişim operatörü şebekelerindeki 4.5G penetrasyonunun yüzde 20 civarında olması. Örnek verecek olursak 4.5G şebekesine bağlı bir abone 3G şebekesine bağlı birini aramak istediğinde, 4.5G’ye bağlı akıllı telefon arama şebekesini 3G’ye göre adapte etmek zorunda kalacak. Bu işlem sırasında 3 saniyelik bir gecikme yaşanacak.

4.5G pahalı bir servis mi?

Aslında hayır. Çünkü bir görüşe göre,  4.5G ile kullanıcılar internete çok daha hızlı bağlanacağından daha hızlı kota tüketecekler. Bundan dolayı operatörler örneğin 4GB internet paketlerini  6GB'a aynı tarifede çıkararak birim maliyet fiyatlarını düşürebilirler. Bu son derece mantıklı bir pazarlama stratejisi olabilir. Ancak burası Türkiye, dereyi görmeden de paçayı sıvamamak gerekiyor. 

3G’ye ne olacak?

Aslında 3G kullananlar da bu durumdan karlı çıkacaklar. 4.5G frekansının servis vermesiyle beraber, 3G hizmetlerinin kapasitesi artacak. Kısaca 4.5G kullanılmaya başlandığında 3G ile yaşanan sıkıntılarda göreceli olarak azalacaklar.  

Hadi 4.5G tamam, peki 5G’ye ne oldu?

5G'yi çok yakın bir zamanda kullanmayacağımıza kesin gözüyle bakabiliriz. Çünkü 2018'de testlerinin başlaması planlanıyor. 5G'nin dünya çapındaki kullanımı, 2020'de başlayarak yaygınlaşacak.

5G için de ihale mi yapılacak?

Hayır. Çünkü yapılan 4.5G ihalesi aslında 5G’yi de kapsıyordu. Yani katılımcılar, ihalede hem 4.5G hizmetleri, hem de 5G teknolojileri için gerekli izinlerin bedelini ödeyerek satın almış oldular Bundan dolayı 5G için yeni bir ihale yapılmasına gerek kalmadı. 

Hangi cihazlar 4.5G kullanabilecek?

Hemen sizi Cebinizdeki Telefon 4.5G'ye Hazır mı? İşte 4.5G Uyumlu Telefonların Listesi haberimize alalım. Orada yayınladığımız listeden cebinizdeki telefonun 4.5G'ye hazır olup olmadığını görebilirsiniz. 

4G'den Vazgeçtik Ama 4.5G Nisan 2016'da Geliyor

Türkiye'de 4,5G'ye Çok Az Kaldı

YORUMLAR