2014 Yılının En İyi 3 Boyutlu Yazıcı Projeleri

3D Printing olarak adlandırılan üç boyutlu yazıcı ile baskı teknolojisi son derece hızlı gelişerek hemen her dalda inanılmaz ürünler veriyor.

2014 Yılının En İyi 3 Boyutlu Yazıcı Projeleri

3 boyutlu baskı işleri 2014 yılında büyük bir paylama yaşadı. 3D Printing olarak adlandırılan bu yeni teknoloji son derece hızlı gelişerek hemen her dalda inanılmaz ürünler veriyor. İşte bu yılın en ses getiren 3B baskı işleri.

Tıp

Bu yıl en kayda değer, saygıyı hak eden çalışmalar tıp dünyasınca gerçekleştirildi. 3B baskı teknolojisinin objeleri birebir kopyalama özelliği tıp dünyasında pek çok umudu yeşertti. Tıp dünyasında 3B biyonik gözlerden, implant yapmak üzere yeniden organ tasarımlarına kadar her konuda çalışmalar yapılıyor.

Bu yıl yapılan en önemli çalışma, tümörlü bir beyinin 3B baskı yöntemiyle replikasının alınması ve tümörün nasıl yok edilebileceği konusunda hastayı hiç rahatsız etmeden çalışma olanağı bulunmasıydı. Bu örnek üzerinden yapılan prova ameliyat denemeleri sonucunda; saatlerce sürmesi beklenen bir ameliyat, doğru yöntem belirlendiği için daha kısa sürede tamamlandı.

Eğlence – Dinlence

 Ciddi bilimsel çalışmaları yanı sıra 2014 yılında yaratıcı çalışmalar da gözden kaçmadı. 3 boyutlu satranç takımları, neredeyse yok edilmez pinpon topları hatta Game of Thrones’un bir masa üstü oyunu da 3B baskı teknolojisinden nasiplerini aldılar. Bu kategorinin birincisi ise 3B baskı teknolojisi ile üretilmiş bir “kano” oldu. 

Hayvanlar ve İcatlar

3 boyutlu baskı teknolojisinin nimetlerinden sadece insanlar faydalanmıyorlar. Hayvan dostlarımız için de 3B baskı teknolojisi kullanılarak çeşitli aparatlar geliştirildi. Bunlardan bazıları son derece güç durumda olan hayvan dostlarımızın imdadına tam zamanında yetişti.

Bu minik dostumuz büyüse de vücuduna monte edilen araba yeniden modellenerek, kolaylıkla vücut gelişimine uygun hale getirilecek ve hayatı boyunca kullanımına olanak sağlayacak. 

Dış iskelet (exoskeleton) teknolojisi ile yardım eli uzatmak

Burada anlatacağımız ürün de belki "Tıp" adlı altında olmalı, ancak 2014 yılında insanların yaşamını kolaylaştırmaya yönelik pek çok ürün yapıldı. Bundan dolayı bazı ürünleri ayrı tanıtmayı daha mantıklı buluyoruz. Büyük kazalarda veya savaşlarda organlarını kaybedenlerin yardımına da 3B baskı teknolojisi yetişti. Güney Sudan savaşında ellerini kaybeden bu gencin protez kolunun oluşturulması, işlevsel olması sadece 100 dolara mal oldu ve 6 saat sürdü.

Moda

Modacıları durduramadık. 3B baskı teknolojisiyle modacılar yaratıcılıklarının en üst sınırını yaşıyorlar. Vücudun yapısına göre hemen esneyip vücudu saran elbiselerden tutun, fantezi çalışmalara kadar muazzam işler çıkardılar.

İnsan vücudunun verdiği tepkilere göre renk değiştiren ya da şeffaflaşan elbiseler 2014 yılının çok konuşulacak moda ürünleri arasında gösteriliyor. Aşağıdaki video hem modacıların 3B baskı işlemlerini modaya nasıl uyguladıklarını, hem de dünyanın en pahalı 3B elbisesini anlatıyor. 

Otomobiller

2014 yılında otomotiv sanayi bir ilke şahit oldu. 3B baskı yönetimiyle üretilen en iyi arabayı belirlemek için bir yarışma düzenlendi. Michael Anoé isimli tasarımcının yarattığı 3B model yarışmayı düzenleyen Local Motors tarafından üretim bandına alınmaya hak kazandı. Arabanın üretimi bittikten sonra ne zaman satışa çıkacağı internet üzerinden kitlelere duyurulacak. 

Müzik

3B baskı ile müziğin ne alakası olabilir? Normal şartlarda olmazdı, ancak bir You Tube kanalı olan Zero Innovations bu yılın en yaratıcı 3B baskı işi ödülünü almaya hak kazandı. Ortaya her hangi bir ürün çıkmıyor anca Star Wars İmparatorluk Marşını bir 3B yazıcıdan dinleme şansınız oluyor. 

3D Örümcek Robot

3Doodler 3D Baskı Kalemi Tanıtımı

Deltaprintr 3D Yazıcı Fotoğrafları

YORUMLAR